Maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje visokog kvaliteta dobijeno hladnim ceđenjem, nerafinisano, potiče od prvoklasnih sorti maslina sa područja Grčke, Italije i Španije.

Zbog malih plodova maslina, koji su neprilagođeni za mehaničko branje, berba se obavlja ručno kako bi se osiguralo da plodovi ostanu neoštećeni. Nakon berbe, plodovi se hladno cede u roku od 24 sata, zadržavajući sve sveže arome, ukuse i hranljive sastojke masline.

Šta sadrži maslinovo ulje ?

Jedan od ključnih vitamina prisutnih u maslinovom ulju je vitamin A, koji se smatra važnim za podršku imunološkom sistemu i održavanje zdravlja. Pored toga, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i kože. Vitamin D takođe ima značajnu ulogu u borbi protiv raznih bolesti, a nedostatak može značajno uticati na zdravlje zuba i kostiju.

Vitamin E je važan za zdravlje srca i kardiovaskularni sistem, dok vitamin K podržava zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju. Neka istraživanja sugerišu da takođe može imati blagotvoran efekat na očuvanje mentalnih funkcija kod starijih osoba.

Maslinovo ulje se ističe kao jedno od retkih ulja koja sadrže oko 75% masnoća u obliku oleinske kiseline. Upravo ona igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže između LDL i HDL holesterola.

Zašto treba koristiti maslinovo ulje :
  • Povećava nivo dobrog holesterola i smanjuje loš holesterol, smanjujući rizik od tromboza, zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina, posebno oleinske kiseline.
  • Oleuropein, prisutan u maslinovom ulju, pokazuje antimikrobno dejstvo kod infekcija i problema sa zubima i desnima, kao i kod gljivičnih infekcija na koži i noktima.
  • Koristi se za regulisanje krvnog pritiska, tretiranje koronarne bolesti, aritmija, kardiovaskularnih oboljenja i grčeva u crevima. Takođe, istraživanja sugerišu da može pomoći kod problema sa erekcijom.
  • Deluje pozitivno na probleme sa varenjem, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a žene koje ga koriste imaju manji rizik od razvoja raka dojke.
Prednosti korišćenja maslinovog ulja u ishrani uključuju:
  • Odsustvo holesterola i visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina.
  • Bez glutena i soli.
  • Poboljšava ukus drugih namirnica.
  • Zahvaljujući intenzivnom ukusu i mirisu, potrebna je manja količina da bi se postigao željeni efekat.
  • Bogat je vitaminom E, prirodnim antioksidantom, koji doprinosi zdravlju.
  • Upotreba maslinovog ulja može doprineti smanjenju holesterola.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top