Maslinovo ulje
Maslinovo ulje hladno ceđeno odličnog kvaliteta, nerafinisano, proizvedeno od prvoklasnih sorti maslina, sa područja Grčke, Italije i Španije.
Plodovi masline su izuzetno sitni što ih čini nepodesnim za mašinsko branje trešenjem. Branje se vrši ručno, što omogućava da ovako probrani i prikupljeni plodovi budu zdravi i neoštećeni. Po završenom branju, u roku kraćem od 24h, pristupa se hladnom ceđenju plodova maslina i dobija se krajnji proizvod sa očuvanim svim ukusima, aromama i hranljivim svojstvima sveže, tek ubrane masline.
Lekovito dejstvo maslinovog ulja:
Povećava koncentraciju dobrog holesterola i smanjuje koncentraciju lošeg holesterola u krvnoj plazmi. Takođe smanjuje mogućnost trombova. Svoje korisno dejstvo zasniva na procentu od 70 odsto nezasićenh masnih kiselina. Najvećim delom je to oleinska kiselina, koja odgovara onoj u mleku. U maslinovom ulju ima dosta antioksidanata.
Savremena medicina priznaje antimikrobno dejstvo oleuropeina kod infekcija i apcesa zuba i zubnog mesa. Povoljan efekat maslinovo ulje ima i kod gljivičnih infekcija kože i noktiju. U internoj medicini maslinovo ulje se koristi kod povišenog krvnog pritiska, koronarne bolesti, aritmije, raznih KV bolesti i crevnog spazma. Najnovija istraživanje su pokazala da maslina pomaže u lečenju loše erekcije.
Maslinovo ulje pomaže kod zatvora, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.. Kod žena koje ga koriste postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke.
Prednosti korišćenja maslinovog ulja:
- nema holesterola i ima 77 % nezasićenih masnih kiselina
- nema glutena i nema soli
- poboljšava ukus druge hrane
- sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrednost, ali je zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovog ulja njega manje potrebno dodati hrani
- Sadrži 1.6mg, ili 2.3 IU (International Units), vitamina E (prirodnog antioksidanta) po kašici (14g)
- jedna kašika daje 8 % potrebne količine vitamina E
- upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol
Cena se redovno ažurira