Sirova heljda Slavuj bez glutena 1kg

699 RSD

Heljda je bogata vlaknima, ne sadrži zasićene masti i holesterol, a u odnosu na većinu namirnica koje se na sličan način koriste u ishrani, ima i manje kalorija.

Sirova heljda Slavuj bez glutena 1kg

Heljda sirova Slavuj se proizvodi u Kursku, poljoprivrednoj i ekološki čistoj oblasti Rusije. Predivne osobine ove žitarice pridobile su svu našu ljubav i pažnju koja nam se višestruko vraća kroz zdrave i preukusne obroke.

Odličan izvor proteina!

Zbog samo zbog same količine proteina koju u sebi sadrži, već i zbog njihove visoke biološke vrednosti. Naime, proteine iz heljde organizam može u velikom procentu da iskoristi, što se objašnjava visokom koncentracijom svih esencijalnih aminokiselina.

Ne sadrži gluten!

Za razliku od žitarica, heljda je bez glutena i zbog toga je mogu koristiti čak i oni osetljivi na gluten, kao i oni koji boluju od celijakije.

Bogata je hranljivim sastojcima!

Heljda sadrži brojne minerale i odličan je izvor mangana, manezijuma i bakra. Takođe, sadrži i gvožće, fosfor, cink i selen. Značajan procenat preporučene dnevne doze ovih minerala možete uneti upravo uz pomoć heljde. Kada je reč o vitaminima, heljda je dobar izvor pre svega vitamina B kompleksa, posebno vitamina B6, niacina i roboflavina.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži. Uloga antioksidanata u telu je eliminisanje slobodnih radikala koji se smatraju jednim od glavnih uzroka za nastanak kancera i srčanih oboljenja.

Takođe, istraživanja su pokazala da rutin, poznatiji kao vitamin P, koji se nalazi u heljdi, smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi, a povećava nivo dobrog (HDL) holesterola. Na ovaj način sprečava se nastanak ugrušaka koji dovode do srčanog i moždanog udara, a smanjuje se i rizik od nastanka ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže kod gubljenja kilograma

Heljda je bogata vlaknima, ne sadrži zasićene masti i holesterol, a u odnosu na većinu namirnica koje se na sličan način koriste u ishrani, ima i manje kalorija. Zbog svega ovoga, heljda utiče na smanjenje apetita i poboljšava opšte stanje digestivnog sistema.

Takođe, pozitivno utiče i na regulisanje nivoa šećera u krvi, što olakšava mršavljenje, ali i sprečava nastanak dijabetesa. Kod obolelih od dijabetesa, heljda može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi u granicama referentnih vrednosti.

Dijeta sa heljdom je popularna kod onih koji se bore sa viškom kilograma, a ova namirnica bi svakako trebalo da bude sastvni deo ishrane svih koji vode računa o ishrani i fizičkom izgledu.

Poboljšava imunitet

Zahvaljujući svim navedenim svojstvima ove biljke, a pre svega antioksidantima kojima obiluje, veoma povoljno utiče na imuni sistem. Uništavanje slobodnih radikala, kao i aktiviranje drugih antioksidanasa u telu utiču na jačanje imuniteta i generalno bolje stanje organizma.

Istraživanja su pokazala da heljda još i:

Priprema

Stavite ispranu heljdu u šerpu sa provrelom vodom u odnosu 1:2 ( jedna šolja heljde i dve šolje vode ). Kuvajte dok ne provri i smanjite vatru. Prekrijte poklopcem i kuvajte 15-20 minuta, dok heljda ne upije svu vodu.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energija 1536KJ/368kkal

Masti 3 g

od kojih zasićene masne kiseline 0.42g

Ugljeni hidrati 71g

Od kojih šećeri < 1g

Dijetetska vlakna 9g

Proteini 12g

So <0.01g

Pakovanje 1kg Slavuj

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top