Heljda oljuštena bez glutena 500g
Heljda je veoma zdrava namirnica a uz to je i jako ukusna, praktična za pripremu. Potiče iz Azije, gde se i dalje najviše koristi u ishrani.
Čini se da se poslednjih godina podiže svest o lekovitosti heljde i da se sve češće ljudi odlučuju da je uvrste u svoju ishranu. Sadrži brojne minerale i odličan je izvor mangana, manezijuma i bakra. Takođe, sadrži i gvožđe, fosfor, cink i selen. Značajan procenat preporučene dnevne doze ovih minerala možete uneti upravo uz pomoć heljde.
Kada je reč o vitaminima heljda je dobar izvor pre svega vitamina B kompleksa, posebno vitamina B6, niacina i roboflavina.
Ne samo zbog same količine proteina koju u sebi sadrži, već i zbog njihove visoke biološke vrednosti. Naime, proteine iz heljde organizam može u velikom procentu da iskoristi, što se objašnjava visokom koncentracijom svih esencijalnih aminokiselina.
Sadrži veliku količinu proteina pa se preporučuje veganima kao zamena za proteine životinjskog porekla .
Kako utiče na zdravlje:
- popravlja raspoloženje
- jača kosu
- poboljšava stanje kostiju, zuba i noktiju
- štiti kožu
- ne sadrži gluten
- sprečava nastanak anemije
- kontroliše tj. sprečava napade astme
- pogodna za mršavljenje
- visok procenat proteina
- zagreva telo
Upotreba:
Dodaje i supama i raznim čorbama, a odlična je i za pripremu salata. Jednostavno je dodajte svom omiljenom povrću i vaša salata će imati sve neophodne hranljive sastojke. Ne sadrži gluten pa je pogodna za osobe sa celijakijom.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost 1435 kJ 343 kcal
Ugljenih hidrata 71g
Proteina 13g
Masti 3g
Pakovanje 500g Bioheljda
Cena se redovno ažurira