Kondenzovano mleko

Kondenzovano mleko je gušće nego obično i koristi se za pripremu raznih poslastica ili kao dodatak za kafu.

Predstavlja vrstu konzerviranog mleka koja gušća od standardnog  i često se koristi u pripremi raznih poslastica ili kao dodatak kafi. Nastalo je još u 19. veku u Americi, kada su mornari želeli da produže svežinu i trajnost mleka, koje je inače sklonije kvarenju.

Proces nastanka podrazumeva uklanjanje oko 60% vode iz običnog mleka.

Postoje dve vrste kondenzovanog mleka:

obično i zaslađeno, pri čemu je potonje slađe zbog dodatog šećera.

Neizostavan dodatak za vaš omiljeni kolač TRILEĆE.

A što se tiče ukusa neodoljivo podseća na beli deo eurokrema – mlečno, sladunjavo i fino, njam. 🙂 Kako mu i naziv kaže veće je koncentracije suvih materija i samim tim manjeg udela vode. Ovo mleko se koristi u pripremi raznih poslastica kao što su tri leće kolač, sladoledi bez kristalića leda, staklena i druge čokoladne glazure.

Uglavnom tamo gde je potrebno postići kremastiju teksturu slatkiša.
Postoje dva glavna vida –  nezaslađeno i zaslađeno.

Način upotrebe:

Rastvoriti jedan deo kondenzovanog mleka u 2,5 dela vode.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top