Kondenzovano mleko
Kondenzovano mleko je gušće nego obično i koristi se za pripremu raznih poslastica ili kao dodatak za kafu. Predstavlja vrstu konzerviranog mleka koja gušća od standardnog i često se koristi u pripremi raznih poslastica ili kao dodatak kafi.
Nastalo je još u 19. veku u Americi, kada su mornari želeli da produže svežinu i trajnost mleka, koje je inače sklonije kvarenju. Proces nastanka podrazumeva uklanjanje oko 60% vode iz običnog mleka.
Kondenzovano mleko postoji u dve varijante:
obično i zaslađeno, pri čemu je potonje slađe zbog dodatog šećera.
Neizostavan dodatak za vaš omiljeni kolač TRILEĆE.
A što se tiče ukusa neodoljivo podseća na beli deo eurokrema – mlečno, sladunjavo i fino, njam. 🙂 Kako mu i naziv kaže kondenzovano mleko je veće koncentracije suvih materija i samim tim manjeg udela vode. Ovo mleko se koristi u pripremi raznih poslastica kao što su tri leće kolač, sladoledi bez kristalića leda, staklena i druge čokoladne glazure.
Uglavnom tamo gde je potrebno postići kremastiju teksturu slatkiša.
Postoje dva glavna vida – nezaslađeno i zaslađeno.
Način upotrebe:
Rastvoriti jedan deo kondenzovanog mleka u 2,5 dela vode.
Cena se redovno ažurira