NORI ALGE ZA SUŠI

Nori alge se uglavnom koriste za pripremu sušija, gotovo da nemaju kalorija, ali zato imaju više minerala nego bilo koja druga namirnica. Ove alge nisu samo ključni sastojak za suši, već su i dragoceni izvor hranljivih materija i zdravstvenih prednosti.

Hranljiva Vrednost i Zdravstvene Prednosti

Nori pripadaju crvenim morskim algama porfira i jedne su od retkih morskih algi koje se i uzgajaju. Obiluju vitaminom A, belančevinama, vitaminima B i C, kalcijumom, gvožđem, nijacinom i drugim esencijalnim nutrijentima. Vitamin A, na primer, prisutan je u većoj koncentraciji nego u šargarepi. Osim toga sadrže prirodna ulja koja podržavaju zdravlje arterija, kao i taurin, aminokiselinu koja pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Priprema i Termička Obrada

Listove nori alge pre kuvanja ne treba prati i namakati. Kako bi se povećala njihova probavljivost uglavnom se tostiraju tako što se svetla strana drži oko 15 cm iznad lagane plinske vatre, ili se peku u pećnici na 150 stepeni (20-30 minuta uz stalno okretanje).

Upotreba:

Popularne nori alge se upotrebljavaju kao dodatak u pripremi supa, salata, prženog pirinča i naravno sušija. Vrlo su ukusne i samo tostirane. Dovoljno je narezati ih na tanke vrpce.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top