NORI ALGE ZA SUŠI

Nori alge su pre svega poznate po korišćenju za pripremu japanskog specijaliteta Suši, a upotrebljavaju se još i kao dodatak u pripremi supa, salata i prženog pirinča. Vrlo su ukusne blago tostirane .

Nori alge obiluju vitaminom A (čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe).

Bogate su belančevinama, vitaminima B i C, kacijumom i gvožđem, nijacinom (vitamin B3).

Nori alge sadrže i određena prirodna ulja koja doprinose zdravlju arterija, kao i taurin, aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak.

Pored toga, ove alge su niskokalorične i sadrže visok nivo vlakana, što ih čini pogodnim izborom za osobe koje žele zdravu užinu.

Osim što se koriste za omatanje sušija, nori se mogu koristiti i kao začin ili dodatak raznim jelima kako bi im dodale ukusnu morsku notu. Uz to,  ove alge su poznate po svom bogatom umami ukusu, koji doprinosi ukupnom gastronomskom doživljaju jela..

Sadrže ravnomerne količine proteina, jestivih vlakana i obiluju jodom, karotenom, vitaminima A, B i C, kalcijumom i gvožđem.

Mogu se iseckati i dodati jelima, salatama i supama. Imaju blagi ukus ribe i preporučuju se za jačanje kostiju i poboljšanje vida.

Poznate su po svojoj sposobnosti jačanja imunološkog sistema i smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja zbog visokog sadržaja magnezijuma, dok omega-3 i omega-6 masne kiseline doprinose snižavanju lošeg holesterola i regulisanju nivoa šećera u krvi.

Nori alge se upotrebljavaju kao dodatak u pripremi supa, salata, prženog pirinča i naravno sušija.

Vrlo su ukusne i samo tostirane. Dovoljno je narezati ih na tanke vrpce.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top