Organska Kurkuma – Zlatni Prah za Zdravlje
Organska kurkuma (Curcuma longa) je izuzetno cenjena u tradicionalnoj i savremenoj medicini zbog visokog sadržaja kurkumina – aktivnog jedinjenja koje ima snažno protivupalno dejstvo. Naučna istraživanja pokazuju da kurkumin može biti efikasniji od pojedinih konvencionalnih protivupalnih lekova, a njegova prednost je što ne izaziva neželjene efekte kod dugotrajne upotrebe.
Osim kurkumina, kurkuma prirodno sadrži i ugljene hidrate, proteine, esencijalna ulja, smole i bogat spektar minerala, koji zajedno deluju sinergistički, pojačavajući njena lekovita svojstva.

Širok Spektar Delovanje Kurkume
Kurkuma deluje:
- Antioksidativno
- Protivupalno
- Antivirusno
- Antibakterijski
- Antimikotički
- Antikancerogeno
Postoji veliki broj naučnih radova koji potvrđuju njenu efikasnost u prevenciji i tretmanu mnogih zdravstvenih stanja. Lekari često preporučuju kurkumu kao dodatak terapiji kod malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti i mnogih drugih oboljenja.
Kurkuma u Ajur-vedi
Sve današnje prirodne i alternativne medicine svoje korene vuku iz Ajur-vede – drevne indijske nauke o životu. Ajur-veda detaljno opisuje šta je povoljno i nepovoljno za ljudski život i zdravlje.
Ajur-veda objašnjava lekovitost kurkume kroz njena osnovna svojstva:
- Ljut ukus – uništava bakterije i parazite, razlaže sluz, ubrzava cirkulaciju i pospešuje varenje.
- Gorak ukus – eliminiše toksine, pomaže kod kožnih oboljenja, smanjuje upale i reguliše telesnu temperaturu.
- Opor ukus – steže tkiva, zaustavlja krvarenja, jača desni i zube, ubrzava zarastanje rana i leči dijareju.
Zagrevajuća energija koju poseduje kurkuma dodatno pospešuje metabolizam, poboljšava pokretljivost zglobova i mišića i doprinosi zdravijem izgledu kože.
Tradicionalna Upotreba Kurkume
U Ajur-vedskoj medicini kurkuma se koristi za:
- Lečenje kožnih bolesti
- Regeneraciju crevne flore
- Regulaciju hormonalnih ciklusa
- Prevenciju i tretman cista i tumora
- Terapiju upalnih procesa u ustima, sinusima i plućima
- Ublažavanje dijabetesa, holesterola i gojaznosti
- Podršku kod mastitisa i problema sa jajnicima i matericom
Primena u Ishrani
Kurkumom se tradicionalno začinjavaju pilavi, jela od mahunarki i kariji. Njena upotreba pomaže varenju hrane i smanjuje nadutost. Kurkuma je ključni sastojak mešavine začina kari, kojoj daje karakterističnu zlatnožutu boju.
Napomena: Biber (posebno crni biber) može značajno povećati apsorpciju kurkumina u organizmu, zbog čega se često kombinuju u receptima.
Dodajte našu organsku kurkumu svojoj svakodnevnoj ishrani i uživajte u njenim izuzetnim benefitima za telo i um!
Cena proizvoda se redovno ažurira
- Ne možete dodati "Turmeric kurkuma u prahu 100g Jishan" u korpu jer tog proizvoda nema na zalihama.