Bob oljušteni 800g

450 RSD

Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju nivo glukoze u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

 

Bob oljušteni 800g

Bob oljušteni je u ishrani kao i ostale mahunarke izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i gvožđa. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina.

Zahvaljujući visokom udelu dijetalnih vlakana ima lekovito delovanje na zdravlje celog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti nivo holesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Dijetalna vlakna mogu pomoći kod regulisanja probave, dati osećaj sitosti što pozitivno deluje na gubitak težine. Povoljno deluju na mikrofloru u crevima što podstiče jačanje imunološkog sistema.

Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju nivo glukoze u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

Ono što bob izdvaja među namirnicama je to da sadrži vrlo zanimljivu L-DOPA aminokiselinu.

Ova aminokiselina se koristi kao lek za obolele od Parkinsonove bolesti. L-DOPA utiče na povećanje nivoa neurotransmitera dopamina koji učestvuju u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje i slično.

Pihtije od boba kuvaju se na vodi, a predstavljaju treadicionalno jelo koje su osmislile domaćice iz Pomoravlja i sastavni su deo predjela za posnu slavu. Mnogo domaćica ih sprema za badnju večeru.

Inače, neko je bobovim pihtijama dao nadimak pomoravski humus, dok ga neki nazivaju rakijsko meze.

Recept za pihtije:

Sastojci:

  • 500 g oljuštenog boba (ako koristite neoljušteni, ne vredi da se mučite sa količinom manjom od jednog kilograma, budući da ima dosta otpadaka prilikom njegovog ljuštenja)
  • soli i bibera po ukusu
  • 2 kašike zejtina za kuvanje boba + 1 dl ulja za prelivanje pihtija
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 4-5 čenova belog luka

Priprema:

1. Ukoliko koristite neoljušteni bob, potrebno je da odstoji 12 do 24 sata u vodi, kako bi se lakše čistio. Kada bob nabubri, treba zaseći svaki plod nožem, skinuti mu opnu i eventualnu nečistoću  skinuti. Stavljajte ih u hladnu vodu.
Kupljeni suvi bob stavite u hladnu vodu, da odstoji preko noći.

2. Ocedite  bob, stavite u dublju šerpu i nalijte hladnom vodom, pa stavite da se kuva. Dodajte dve kašike zejtina, soli i bibera po ukusu, a pri kraju kuvanja i izgnječene čenove belog luka.

4. Kuvajte bob sve dok ne postane mekan, toliko da ga je moguće i ručno ga pasirati. Potrebno je da uvri skoro sva voda, pa je zato bolje da nalijete manje vode i postepeno je dodajete tokom kuvanja, ukoliko je potrebno.

5. Ocedite bob i sačuvajte preostalu vodu, ona se koristi ukoliko je ispasirani bob isuviše gust.

6. Ispasirajte bob u blenderu, štapnim mikserom ili ručno ako imate volje. Ukoliko volite beli luk, dodajte još neoliko čenova, svežih. A ako je potrebno, dodajte i malo od one vode u kojoj se bob kuvao. Dodajte, eventualno, još malo soli i bibera.

7. U pokvašenu vodom ili pouljenu posudu sipajte pire od boba i poravnajte pa staviti da se ohladi.

8. Kada se ohladi bob, prelijte ga zagrejanim zejtinom u kojem ste propržili kašičicu aleve paprike, a pre toga ih isecite na kocke ili rombove, ali to možete i posle toga.

9. Bobove pihtije su rakijsko meze ili sastavni deo slavskog posluženja, odlično idu uz predjelo, a mogu da se jedu i kao namaz na hleb jer podsećaju na humus, uz neku salatu ili uz parče sira.

Pakovanje 800g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top