Crna Ribizla sušena 100g

250 RSD

Crna ribizla pomaže osobama koje imaju osetljive kapilare sklone pucanju i proširene vene.

Crna Ribizla sušena 100g

Sušena crna ribizla je idealna kao zdrava poslastica i predstavlja snažan antioksidans. Listopadni žbun crne ribizle (Ribes nigrum) može da naraste do visine od 1,5 metara i gaji se prvenstveno zbog ukusnih, crnih plodova prepunih vitamina C i antocijana koji im daju boju.

Pored dobro poznate crvene, koja je i najzastupljenija kod nas, postoji i crna ribizla. Ona je podjednako lekovita i zdrava, te je obavezno uključite u ishranu.

Ovo niskokalorično voće sadrži ugljene hidrate, dijetalna vlakna i proteine. Prebogata je karotinom, koji mu daje boju, a, osim toga, pomaže sintezu vitamina A. On štiti sluzokožu i pospešuje razmenu materija na ćelijskom nivou. Ribizle sadrže zavidne količine vitamina B1, B2 i B6, niacina, kao i vitamina E.

U 100 g svežih bobica ima 69 odsto preporučene dnevne doze. Predstavlja snažan antioksidans koji se bori, pa čak i poništava dejstvo slobodnih radikala u ćelijama kože.

Osim toga C vitamin pomaže u regeneraciji ćelija i štiti kožu od UV zračenja. Znatne količine ovog vitamina jačaju imunosistem, štite organizam od virusa i bakterija. Pomažu čak i u borbi s rakom i njegovoj prevenciji.

Suve crne ribizle su dobar izvor vitamina K, koji čuva zdravlje kostiju.

Naime, on aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti. Ako ih redovno jedete, možete usporiti starenje, tvrde stručnjaci. Kombinacija ove dve supstance pomaže osobama koje imaju osetljive kapilare sklone pucanju i proširene vene. Ribizle se preporučuju i osobama koje pate od insulin nezavisne šećerne bolesti.

Semenke koje se nalaze u plodu ribizle sadrže ulje bogato gama-linolenskom, kiselinom koja deluje snažno protivupalno (slično kao ulje noćurka ili boražine).

Upravo se zato njeno ulje preporučuje osobama koje pate od psorijaze. Leči i razne infekcije (posebno organa za mokrenje), a japanski naučnici utvrdili su 2001. godine da plod i ulje crne ribizle imaju antvirusno delovanje, prvenstveno na virus gripa.

Zahvaljujući sadržaju tanina sok od crne ribizle se koristi kao blago i efikasno sredstvo za zaustavljanje proliva (posebno u kombinaciji sa listovima maline i divlje kupine).

Sastav:

100% prirodno sušena crna ribizla

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top