Vitamin B

Zašto je vitamin B neophodan za pravilan rad našeg organizma?Gde ima najviše vitamina B?

Predstavlja kompleks vitamina koji su najneophodniji za normalno funkcionisanje organizma. Vitamini grupe B su veoma značajni za naše zdravlje zbog toga što pomažu organizmu u obnavljanju životnih funkcija i sprečavanju nastanka mnogih bolesti. Obično nedostatak jednog od vitamina iz ove grupe izaziva određene tegobe, ali i upozorava da najverovatnije nedostaju i ostali vitamini iz ove grupe.

Kada se govori o vitaminima B grupe, misli se na osam sličnih ali i različitih vitamina važnih za naše zdravlje.

Oni se međusobno se razlikuju po hemijskom sastavu Podstiču metabolizam, održavaju zdravlje kože, mišićni tonus. Takođe poboljšavaju rad imunog sistema, povoljno utiču na nervni sistem, podstiču deobu ćelija i nastanak crvenih krvnih zrnaca.

Svaki ima svoj “zadatak” a često se i nadopunjuju, učestvuju u mnogim procesima u organizmu, uključujući stvaranje energije, rast stanica, prenos nervnih impulsa.

Nužni su za normalan rad kardiovaskularnog, imunog i probavnog sistema, te za zdravlje kože, kose i noktiju.

Njega organizam ne može sam proizvesti, pa ih treba svakodnevno uzimati ishranom. Nalazimo ih najviše u žitaricama, koje treba da unosimo često da ne bi bilo deficit.

Vitamina grupe B ima najviše u sledećim namirnicama:

badem, banana, boranija, brokoli, grašak, dinja, živinsko meso, iznutrice, integralne žitarice, jaja, kikiriki, krompir, kukuruz, lisnato povrće, mahunarke, meso, mleko, mlečni proizvodi , orasi, paprika, pasulj, pečurke, pirinač, pivski kvasac, riba, soja, smokva, tikva, hleb i pecivo od integralnih žitarica, džigerica, šargarepa. Najbolji izvori vitamina B su pivski kvasac, iznutrice, mleko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i mahunarke.

Predstavljamo vam listu namirnica koje prirodno sadrže vitamin B .

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top