Hidžiki Alge: Nutritivna Riznica iz Mora
Hidžiki alge, tanke smeđe igličaste alge, su izuzetno cenjene zbog svoje nutritivne vrednosti i karakterističnog gorkastog ukusa. Porodica Nišikava, snabdevač japanske firme Mitoku, specijalizovala se za sakupljanje i pripremu ovih algi, zamenivši tradicionalno ribarsko zanimanje.
Tradicionalna Berba i Priprema
Berba ovih algi dostiže vrhunac u rano proleće. Nakon sakupljanja, obrađuju se tradicionalnom metodom, suše na suncu i pažljivo pakuju. Hidžiki alge, koje izgledaju kao grube crne niti, postaju nežne kada se pravilno kuvaju, zadržavajući jak ukus okeana koji ih čini cenjenim sastojkom.
Nutritivne Prednosti
Hidžiki alge su izuzetno bogate mineralima, sadrže do 34% minerala, uključujući značajne količine kalcijuma, što ih čini neprocenjivim izvorom hranljivih materija. Osim toga, ove alge su korisne za regeneraciju organizma, smanjenje holesterola, prevenciju zubnog karijesa i pojave sede kose. Sa visokim sadržajem gvožđa (55 mg na 100 g sušenih algi) i kalcijuma (1400 mg na 100 g sušenih algi), doprinose zdravlju krvi i poboljšavaju metaboličke procese u organizmu. Takođe su bogate natrijumom, kalijumom, fosforom i jodom, važnim mineralima za pravilno funkcionisanje organizma.
Vitamini i Zdravstvene Koristi
Hidžiki alge su bogate vitaminima B1, B2 i B3, koji podržavaju nervni sistem, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini, često se koriste za jačanje creva zbog svojih antiseptičkih i antitoksičnih svojstava, uništavajući bakterije truljenja.
Uticaj na Zdravlje
- Popravljaju krvnu sliku
- Ojačavaju zidove kapilara
- Uništavaju bakterije truljenja
- Poboljšavaju funkcionisanje creva
Način Pripreme
Sastojci:
- 2 supene kašike hidžiki algi
- 1 šolja vode
- 2 kašičice šoju sosa (shoyu)
Priprema:
- Oprati alge hladnom vodom i ocediti.
- Naliti šolju vode i ostaviti da se alge tope 3-4 minuta.
- Staviti na vatru i pustiti da proključa.
- Smanjiti vatru na najmanje, poklopiti i kuvati 30-40 minuta.
- Dodati šoju sos, promešati i ostaviti otklopljeno da se kuva dok ne ispari višak vode.
Napomena: Višak algi možete odložiti u frižider gde se dobro čuvaju.
Kulinarske Ideje
Hidžiki alge su izvrsne u kombinaciji sa povrćem. Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju. Preko povrća se stave oprane alge, doda se čaša vode i bez mešanja nastavi kuvanje. Sve ostalo ide prema originalnom receptu. Alge se mogu pržiti i peći u dubokom ulju. Leti, Japanci ih rado jedu u salatama uz malo šoju sosa.
Hidžiki alge su pravi morski dar, bogate nutritivnim vrednostima i sa brojnim zdravstvenim koristima. Uključite ih u svoju ishranu i uživajte u svim blagodatima koje pružaju vašem zdravlju.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetske vrednosti 818kJ/202kcal.
Masti 1g
od kojih zasićene masne kiseline 0g
Ugljeni hidrati 0g
od kojih šećeri 0g
Proteini 0g
So 3g
Vlakna 72g
Pakovanje 25g Mitoku
Cena se redovno ažurira