Opstipacija

Opstipacija ili zatvor predstavlja poremećaj uobičajenog ritma pražnjenja creva. To znači da se creva kod određene osobe prazne dosta ređe nego što je to za tu osobu uobičajeno. Dugoročna može dovesti do neprijatnosti, nadutosti, bolova u stomaku i drugih zdravstvenih problema. Što opstipacija duže traje, to ju je problematičnije rešiti.

Koji su najčešći uzroci opstipacije?

Pored određenih zdravstvenih problema i uzimanja lekova koji mogu biti uzrok veoma često zatvor nastaje zbog unosa previše prerađene hrane i premalo tečnosti. Odsustvo fizičke aktivnosti, posebno u starijem dobu, takođe predstavlja značajan faktor za nastanak opstipacije.

Nakon 65. godine života zatvor se može javljati i kao posledica degenerativnih promena koje pogađaju debelo crevo i usporavaju njegov rad. U nastavku teksta saznajte koji su to najefikasniji načini za rešavanje opstipacije.

5 načina za rešavanje opstipacije:
  1. Povećan unos vlaknastih namirnica

Promena u ishrani je jedan od osnova rešavanja ovog poremečaja. Unosom što više namirnica koje su bogate vlaknima kao što su voće, povrće i žitarice, pomažete pravilan rad Vaših creva. Proizvodi bogati vlaknima u ishrani dovode do omekšavanja stolice, dok industrijski šećeri i belo brašno često mogu da pogoršaju situaciju. Često se kod opstipacije preporučuju sušene šljive, sok od šljiva i drugo sušeno voće.

2.Povećan unos tečnosti

Možda ste već čuli da je preporučen unos tečnosti na dnevnom nivou oko 2 litre. To možda zvuči mnogo, ali ne mora sva tečnost biti čista voda – jedan deo možete uneti i kroz ceđene sokove i čajeve.

Topli napici i čajevi poput zelenog čaja imaju blagotvorno dejstvo na rad creva u ljudskom organizmu. Možete stvoriti naviku da pijete dodatnu čašu vode ujutru odmah po buđenju i uveče pred spavanje, a možete i instalirati neku od popularnih aplikacija za telefon koje Vas redovno podsećaju da unosite dovoljno tečnosti.

3.Povećanje fizičke aktivnosti

Razlog zašto opstipaciju često srećemo kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata jeste odsustvo fizičke aktivnosti i kretanja. Fizička aktivnost je takođe bitan element za rešavanje zatvora.

Predstavljamo vam prirodne proizvode kojima se možete rešiti opstipacije.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top