Hidžiki alge 25g
Hidžiki alge su tanke smeđe igličaste alge.Glavni snabdevač japanske firme Mitoku hidžiki algama je porodica Nišikava, koja je svoje tradicionalno ribarsko zanimanje zamenila specijalizacijom za sakupljanje i pripremu ove vrste algi.
Rano proleće, kada ove alge dostižu vrhunac svog ukusa, je idealno vreme za berbu. Alge se nakon berbe obrađuju tradicionalnom metodom, zatim se suše na suncu i pakuju. Njihove grube crne niti postaju vrlo nežne ako se pravilno kuvaju. Alge u sebi zadržavaju jak ukus okeana pa su zbog tog gorkastog ukusa vrlo cenjene.
Hijiki je vrlo je bogata mineralima, sadrži do 34% minerala, a ima 14 puta više kalcijuma od mleka.
Ovo je neprevaziđena alga za regeneraciju jer pospešuje pad holesterola u organizmu. S obzirom da je vrlo bogata gvožđem, preporučuje se trudnicama.Sprečava pojavu zubnog karijesa i sedu kosu.
Alge sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda.Veoma su korisne u ishranu dijabetičara.
Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi.Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu.
Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hijiki alge se koriste za jačanje creva jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).
Uticaj na zdravlje:
- Popravljaju krvnu sliku
- Ojačavaju zidove kapilara
- Uništavaju bakterije truljenja
- Poboljšavaju funkcionisanje creva
Način pripreme:
2 supene kašike algi
1 šolja vode
2 kašičice šoju sosa (shoyu)
Oprati alge hladnom vodom i ocediti. šolju vode i ostaviti da se tope 3-4 minuta. Staviti na vatru i pustiti da proključa. Smanjiti vatru na najmanje, poklopiti i ostaviti da se kuva 30 do 40 minuta.
Dodati šoju sos, promešati i ostaviti otklopljeno da se kuva dok ne ispari višak vode. Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.
Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem.
Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje.
Sve ostalo ide prema originalnom receptu. Hijiki alga može se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetske vrednosti 818kJ/202kcal.
Masti 1g
od kojih zasićene masne kiseline 0g
Ugljeni hidrati 0g
od kojih šećeri 0g
Proteini 0g
So 3g
Vlakna 72g
Pakovanje 25g Mitoku