Muskatni orah mleveni 25g
Muskatni orah mleveni se dodaje jelima od piletine, čorbama od telećeg i jagnjećeg mesa, zatim spanaću, barenom krompiru, kao i pečurkama, a koristi se i za kuvano žito.
Orah je veoma bogate i prijatne arome. Dodavajući ga jelima od mesa i povrća osim što se obogaćuje ukus jelima, značajno se i otvara apetit i poboljšava varenje hrane. Odlično se slaže u kombinaciji sa drugim začinima, a posebno sa biberom, lukom i lovorovim listom.
Myristica fragrans je specifična začinska i lekovita biljka koja vodi poreklo iz Indonezije sa takozvanih. “začinskih ostrva” – Maluka ostrva. Arapi su je na svojim proputovanjima doneli u Indiju i Kinu gde se bukvalno odomaćila pa se danas najveće količine ove biljke tamo i proizvode. Radi se o zimzelenoj biljci koja raste na tropskim staništima gde joj i najviše odgovaraju klimatski uslovi.
Plod je specifičan, podseća po obliku i veličini na domaću kajsiju, otvara se i vadi središnja koštica koja u sebi sadrži. “muškatni oraščić” koji mi koristimo.
Kada plod dostigne određenu zrelost on puca, u sredini se nalazi crna koštica obavijena mrežastom opnom . Zatim se koštice suše duži vremenski period od 2 do 3 meseca. Posle sušenja i obrade koštice se otvaraju i iz njih se vadi oraščić koji je tamno smeđe boje i blago naboran. To je taj plod koji mi koristimo u kulinarstvu i narodnoj medicini.
Mlevenjem se dobija prah koji se koristi kao začin u kulinarstvu dok se specijalnim hemijskim procesom od njega dobijaju skupa i kvalitetna eterična ulja.
Ulja se sve više nalaze svoju primenu u alternativnoj i narodnoj medicine kao i u industriji parfema a takođe je nezaobilazan začin. Najpoznatiji po tome što deluje sedativno, podstiče spavanje i poboljšava rad digestivnog sistema.
Kada se pomeša sa limunuom dobijate odličnu kombinaciju za ublažavanje želudačnih tegoba, uključujući i gastritis.
Da obogatite ukus svog jogurta, možete mu dodati sveže rendani . Sve što treba da uradite jeste da u čašu jogurta dodate malo sveže rendanog (1/4 kašičice), promešate i popijete.
Recept za nesanicu:
Sastojci:
– 1 čaša mleka
– 1/4 kašičice oraščića
Sipajte mleko u šerpu i zagrejte na niskoj temperaturi. Sklonite sa vatre i dodajte med, oraščić i cimet. Popijte ovo 30 minuta do sat vremena pre spavanja.
Pakovanje 25g rf
Cena se redovno ažurira