Papaja kandirana 100g
Kandirana papaja je idealna kao zdrava poslastica ili dodatak kašama ili smutijima.
Papaja (Carica Papaya) je drvenasta biljka iz porodice Caricaceae. Poreklo vodi iz tropskih krajeva Amerike. Prvi put je kultivisana u Meksiku, a trenutno se uzgaja u većini tropskih zemalja, saveznoj državi Florida u SAD i na Havajima. Poznato je da se uzgaja i u Indiji, Indoneziji, Maleziji, Filipinima i Australiji.
Sadrži najviše vode, zatim ugljenehidrate, vlakna, pektin, vitamine, minerale, fenole, karotenoide, veliki broj enzima i aminokiselina .
Sadrži nizak procenat proteina i masti. Od vitamina najznačajniji je sadržaj vitamina A i C, ali sadrži i vitamin E te B kompleksa (B3, B1, B2, B6, B9).
Količina vitamina C se kreće oko 45-73 mg/100 g ploda. Među mineralima značajan je procenat K, Mg, P, Ca, Na i Fe. Tamnije obojeno meso ploda papaje sadrži karotenoid likopen. Sadrži enzim papalin koji povoljno utiče na varenje i pomaže u zarastanju rana .
Lekovitost:
- Štiti od bolesti srca
- Podstiče probavu
- Poboljšava ten
- Hrani kosu
- Održava zdravlje očiju
- Ima protivupalno delovanje.
Napomena:
Kandirano voće je zaslađeno šećernim sirupom i nije preporučljivo za ishranu dijabetičara.
Sastav:
papaja, šećer, regulator kiselosti (limunska kiselina), konzervans.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost kJ 1470
Energetska vrednost kcal 351
Masti 1g
Zasićene masne kiseline 1g
Ugljeni hidrati 84g
Šećeri 76g
Vlakna 3g
So 0g
Pakovanje 100g rf
Cena se ažurira redovno