Sirova soja organska 1kg Soya food

299 RSD

Sirova soja organska 1kg

Sirova soja sadrži veliku količinu belančevina, izoflavona i dijetnih vlakana, koji povoljno deluju na zdravlje. Belančevine soje imaju visoku biološku vrednost, jer sadrže skoro sve esencijalne aminokiseline.

U zrnu soje nalazi se između 35 i 40% proteina i oko 20% ulja što ga čini veoma povoljnom sirovinom za ishranu ljudi.

Proteini soje sadrže sve esencijalne aminokiseline u dovoljnoj količini tako da prerađevine od soje predstavljaju kvalitetnu hranu.

Pored ulja i proteina u zrnu soje nalaze i druga fiziološki aktivna jedinjenja kao što su izoflavoni, fitosteroli, saponini, fitinska kiselina koji imaju povoljan uticaj na zdravlje ljudi.

Takođe u zrnu soje nalaze se i neke antinutritivene materije kao što su inhibitori proteaza (termičkom obradom zrna soje ove materije se neutrališu) i nesvarljivi oligosaharidi.

Hemaglutinin je sastojak semena soje koji u krvi podstiče stvaranje mase koja slepljuje crvena krvna zrnca, što onemogućuje ispravnu apsorpciju kiseonika i njegovu distribuciju ćelijama organizma.

Najkontroverzniji sastojci semena soje su neki izoflavoni (fitoestrogeni), poput genisteina i daidzeina.

Genistein se pokazao kao inhibitor tirozin kinaze, enzima bitnog u procesu korišćenja esencijalne aminokiseline tirozina u mozgu, čiji je uticaj izuzetno važan za funkciju tiroidnih hormona i mnoge druge funkcije organizma.

Uticaj izoflavona na smanjenje funkcije tiroidne žlijezde izaziva razvoj hipotireoze. Fitoestrogeni su biljni hormoni kojim je soja bogata. Studije su pokazale da žene čija je ishrana bogata sojom (npr. u Japanu) imaju mnogo manje tegoba u klimaksu, i mnogo manje pate od osteoporoze.

  • Soja je odličan izvor kvalitetnih biljnih belančevina i gvožđa.
  • Sadržajem lecitina snižava holesterol i trigliceride u krvi.
  • Proizvodi od soje regulišu varenje, sprečavaju i leče zatvor.
  • Dobar su izvor ugljenih hidrata za dijabetičare i regulišu šećer u krvi.
  • Fito-estrogen iz soje pomaže i jača funkcije srca i krvnih sudova, kosti, tkiva dojke i prostate. Odličan je sastojak vegetarijanske hrane, jer sadrži vredne belančevine i esencijalne masne kiseline.
  • Soja je dobar je izvor lecitina ili fosfolipida.

Namena:

Soja se koristi se u prevenciji srčanih oboljenja, snižava holestrol i trigliceride, poboljšava varenje hrane.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 1kg Soya food

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top