Soja

Soja je jedna od najznačajnijih mahunarki koja se koristi u ishrani širom sveta. Ova višegodišnja biljka iz porodice mahunarki ne samo da je bogat izvor proteina, već je i veoma svestran sastojak u kulinarstvu. Proizvodi od soje postaju sve popularniji zbog svoje hranljive vrednosti i raznovrsnih mogućnosti upotrebe.

Tofu, poznat i kao sojin sir, predstavlja jedan od najpoznatijih proizvoda od soje.

Ovaj veganski sir ima neutralan ukus i teksturu koja ga čini savršenim za dodavanje u razna jela. Kao što su stir-fry, sendviči ili čak smoothieji. Tofu je bogat proteinima i kalcijumom, čineći ga popularnim izborom među vegetarijancima i veganima.

Sojino mleko je još jedan popularan proizvod koji se pravi od soje.

Ovo biljno mleko često se koristi kao zamena za kravlje mleko kod onih koji su intolerantni na laktozu ili izbegavaju mlečne proizvode iz drugih razloga. Sojino mleko je obogaćeno kalcijumom i vitaminima, čineći ga hranljivim izborom za sve uzraste.

Sojini komadići, ljuspice, odresci, poznati kao teksturirani sojin proteini (TSP), su još jedan popularan proizvod od soje.

Ovi suvi komadići imaju teksturu sličnu mesu i često se koriste kao zamena za meso u vegetarijanskim jelima, kao što su bolonjeze, gulaši ili burgeri. TSP je bogat proteinima i vlaknima, što ga čini zdravim izborom za one koji žele da smanje unos mesa.

Pored ovih proizvoda, soja se koristi i za proizvodnju tempeha, misa, soja sosa, sojinog ulja i mnogih drugih proizvoda. Bez obzira da li se koristi kao zamena za meso, mlečne proizvode ili kao osnovni sastojak u jelima, soja i proizvodi od nje nude raznovrsne mogućnosti za zdravu ishranu i kulinarsku kreativnost.

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top