Smokva suva 100g
Suva smokva obiluje mineralima i to kalcijumom, cinkom, selenom, kalijumom, bakrom i gvožđem. Ova dva poslednja nabrojana su veoma značajna za stvaranje eritrocita i pomažu za lečenje anemije. Smokva ima nešto više kalorija od svežih ali su takođe visoko koncetrovani izvori antioksidanasa, vitamina i minerala.
Poput svežeg voća i suve smokve obiluju vitaminima iz B grupe.
Oni su odlični za naš mozak te nam popravljaju raspoloženje i usporavaju starenje.U njih ubrajamo pantoten, niacin, piridoksin i folnu kiselinu.
Oni zajedno učestvuju u metabolizmu masnoća, belančevina i ugljenih hidrata. Kalijum je nezamenljivi i sastavni deo ćelija, kao i telesnih tečnosti koji su veoma važne za regulaciju krvnog pritiska i pravilnog srčanog ritma. Kalcijum u suvim smokvama daleko nadmašuje ono u kravljem mleku, što mnogi ne znaju.
Smokve deluju i antikancerogeno, zahvaljujući kumarinima i benzaldehidima.
Ovi spojevi pomažu kod raka prostate i kancera kože. Sušene smokve u maslinovom ulju se naročito preporučuju za jačanje potencije i kod problema sa plodnošću kod oba partnera. Ova slatka i sočna voćka dostupna je sredinom leta i početkom jeseni.
Mnogi od nas imaju običaj da prave razne ukusne kolače sa smokvama, i naravno, neizostavno je slatko od smokvi. Stručnjaci za endokrinologiju i nutricionisti iz celog sveta preporučuju konzumiranje smokvi, savetuju da ih ne smemo izbegavati. Smokve sadrže veliku količinu vode, između 70-80% otprilike.
Pored toga sadrže mali procenat saharoze, glukoze i fruktoze (svega 12%).Što se tiče vitamina i minerala, smokve sadrže sledeće: Gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, flavonoide, vitamin E, vitamin B kompleksa, i vitamine C I A.Takođe, smokve sadrže veliki procenat vlakana.
Da li ćete se ugojiti ukoliko konzumirate smokve? Naravno da ne, ukoliko tokom sezone pojedete oko 3-4 smokve dnevno.
Sušena smokva sadrži veću količinu kalijuma (850 mg na 100 grama), magnezijuma i više vlakana. Prilikom sušenja, bitna svojstva smokvi se uvećavaju, ali se takođe povećava i nivo šećera. Konzumiranje smokvi i uopšte suvog voća se preporučuje osobama koje se oporavljaju od neke bolesti ili operacije, a takođe i slabim i anemičnim osobama.
Prirodni laksativ i diuretik
Jako je zdravo dan započeti doručkom u koji ćete uključiti i 2-3 smokve, sa šoljom jogurta. Zahvaljujući svojim sitnim semenkama, smokve pozitivno utiču na rad creva i pospešuju adekvatno pražnjenje creva.
Poznato je njeno i zaceljujuće dejstvo tako da ukoliko imate neku upalu u crevima, ili u stomaku, smokve će Vam pomoći kao prirodni lek za ublažavanje manjih infekcija.
Upravo se kod žena javljaju problemi uzrokovani manjkom kalcijuma i folne kiseline u organizmu, bilo da se radi o naslednim faktorima, lošem načinu ishrane ili o hormonskim promenama u menopauzi.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost 249 kCal
Proteini 3g
Ugljeni hidrati 63g
Šećeri 47g
Vlakna 9g
Masti 0g
od kojih zasićene 0g
Pakovanje 100g rf
Zemlja porekla Turska
Original pakovanje 2kg