Turmeric kurkuma u prahu 100g Jishan

250 RSD

Nema na zalihama

Turmeric kurkuma u prahu 100g

Kurkuma ili turmeric (Curcuma longa) u prahu je jedan od najviše korišćenih začina u istočnjačkoj kuhinji, a često se koristi i pri lečenju šećerne bolesti, bolesti krvi i krvnih sudova, kožnih bolesti i bolesti disajnih organa.

Kurkume poseduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju. Prema ajur-vedi, ljut ukus ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstiče krvotok i ceo proces varenja hrane.

Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih i krvnih bolesti, svih vrsta upala i groznice. Takođe uklanja taloge i lepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mleko, matericu i uterus.

Opor ukus steže i zaceljuje – zaustavlja unutrašnja i spoljnja krvarenja, jača zube i desni, pomaže zaceljivanju rana, zaustavlja dijareju i dizenteriju. Ušna virija zagreva telo i uklanja krutost u zglobovima i mišićima, podstiče metabolizam, čisti energetske meridijane i doprinosi zdravlju kože.

Način upotebe:

Kao začin, kurkuma se najčešće koristi za pripremu pilava kojem daje predivnu, zlatnožutu boju i prefinjen miris i ukus, a istovremeno neutrališe sluzasta i slatka svojstva pirinča. Obavezan je sastojak u pripremi svih vrsti mahunarki jer pomaže varenju i usvajanju belančevina i sprečava nastajanje gasova i nadutosti.

Kurkuma je osnovni sastojak mešavine začina za kari i boja karija potiče upravo od nje. Ako se povrće kuva na ulju u kome je proprženo malo kurkume ili karija, njegova hranljiva vrednost značajno će porasti jer će se biološki vredne materije iz začina upiti u hranu i znatno doprineti varenju, upijanju i usvajanju tog obroka.

Kod upale grla:

U pola šolje vruće vode rastvorite kašičicu kurkume (5 grama) i kašičicu soli. Više puta dnevno grgoljajte ovim rastvorom i upala će brzo proći.

Protiv dijareje:

Pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice mlevenog indijskog kima sa šoljom svežeg kiselog mleka.

Pakovanje 100g Jishan

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top