Ašvaganda, poznata i kao Withania somnifera, je biljka sa lekovitim svojstvima poreklom iz jugoistočne Azije. Ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini, Ajurvedi, datirajući više od 3000 godina unazad.

Tokom vekova, Ašvaganda je bila korišćena kao afrodizijak, tonik jetre, antiinflamatorno sredstvo. U novijem dobu i za tretiranje raznih oboljenja poput bronhitisa, astme, čira, iscrpljenosti, nesanice i senilne demencije.

Često je nazivaju i „indijski žen-šen“ zbog sličnih koristi kao što ima žen-šen u kineskoj tradicionalnoj medicini. Klinička istraživanja i studije na životinjama podržavaju upotrebu ašvagande kod anksioznosti, kognitivnih i neuroloških poremećaja, upala, dok njena hemoprotektivna svojstva mogu biti korisna za pacijente koji su podvrgnuti zračenju i hemoterapiji.

Tradicionalno se veruje da ova biljka pomaže u obnavljanju tela, poboljšava kvalitet sna, opušta organizam, te podržava opšte zdravlje i jača imunitet.

Lekovito dejstvo:
  1. Pruža energiju tokom dana, a deluje umirujuće pred spavanje: Tradicionalno poznata po svojoj sposobnosti da pruži energiju i snagu tokom dana. Istovremeno deluje umirujuće pred spavanje. U prošlosti, korišćena je za poboljšanje energije i kao podrška oporavku nakon bolesti.
  2. Bogata je mineralima i drugim korisnim jedinjenjima:  Sadrži širok spektar minerala kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink i mnogi drugi. Takođe je bogata vitalo-laktonima, fenolnim komponentama, proteinima i drugim hranljivim materijama.
  3. Podržava fizičku izdržljivost i mentalne funkcije: Ova biljka je korisna za podršku fizičkoj izdržljivosti, adaptaciji na fizički stres i poboljšanje mentalnih funkcija kao što su shvaćanje, pamćenje i koncentracija.
  4. Ima umirujući efekat na organizam: Deluje umirujuće na organizam, pružajući oporavak nakon bolesti i podržavajući opštu emocionalnu ravnotežu. Ne izaziva pospanost kao što to čine neki sedativi.
  5. Namena obuhvata širok spektar koristi: Ova biljka je korisna u periodima mentalne i nervne napetosti, pruža zaštitu od stresa. Takođe podržava zdravlje srca, kardiovaskularnog sistema i reproduktivnih organa kod oba pola, te pomaže u održavanju zdravlja kože.

Uvereni smo da će vas Ašvaganda osvojiti svojim mnogobrojnim koristima za zdravlje i blagostanje.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top