Lipov med

Lipov med se ističe svojim izuzetno lekovitim svojstvima. Pošto ima prirodno antibakterijsko dejstvo, smatra se jednim od najboljih prirodnih lekova protiv raznih respiratornih tegoba poput kijavice, prehlade, i astme.

Kao i drugi med, lipov obiluje :

vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima, i drugim hranljivim materijama. U narodu se često preporučuje kao prirodni tonik za jačanje organizma.

Većinu lipovog meda čini mešavina prirodnih šećera koji su izvanredan izvor energije, posebno u situacijama kada je potrebna brza nadoknada, kao što je slučaj kod sportista ili intenzivne fizičke aktivnosti. Ovaj med sadrži sve lekovite sastojke iz cveta lipe koji direktno prelaze u med i ostaju netaknuti, jer se ne izgube tokom sušenja lipovog cveta. Takođe,  ovaj med nije filtriran niti pasterizovan.

Bogatstvo flavonoida kvercetina i kempferola u ovom medu ima protivupalna svojstva, dok tiliacin deluje kao fitoncid i dijaforetik. Eterično ulje lipinog cveta umiruje nervni sistem.

Osim toga, lipov med sadrži širok spektar hranljivih materija:

poput glukoze, fruktoze, vitamina C, E, K, karotena, aminokiselina, i organskih kiselina poput jabučne i limunske kiseline.

Takođe, ovaj med obiluje makro i mikroelementima kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, i cink.

Zašto se preporučuje Lipov med ?

Ovaj med pokazuje antipiretička, dijaforetička, ekspektorantna, imunostimulativna, antibakterijska, sedativna, diuretička, i analgetska svojstva. Koristi se za olakšavanje simptoma prehlade, gripa, bronhitisa, gihta, infekcija urinarnog trakta, upale bubrega, kao i za smanjenje nervoze, anksioznosti, nesanice, lupanja srca, i visokog krvnog pritiska uzrokovanog stresom i nervozom. Preporučuje se polako rastvaranje u ustima pre gutanja.

Kao odlična prirodna zamena za šećer, ovaj med se može koristiti u pripremi različitih napitaka i zdravih poslastica.

Cenase redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top