Organski sirovi kakao
Uz organski sirovi kakao prah, dobićete sveobuhvatnu podršku za svoje zdravlje i uživanje u fantastičnom ukusu!
Kakao sa svojim korenima u Centralnoj i Južnoj Americi još iz doba Asteka, nije samo običan sastojak – nekada je služio kao sredstvo plaćanja zbog svoje neizmjerne vrednosti.
Sirovi organski kakao prah proizvodi se od nezagrejanih kakao zrna, očuvajući sve enzime i minerale ključne za sirovu hranu, s procesom proizvodnje koji održava temperaturu ispod 42°C. Izražajnog ukusa i mirisa, sirovi kakao pruža intenzivno čokoladno iskustvo s malom količinom.
Organski sirovi kakao je izuzetno bogat antioksidansima i magnezijumom, koji podstiču energiju, dok sumpor, poznat kao „mineral lepote i mladosti“, takođe obiluje. Samo jedna kašičica dnevno osigurava potrebnu dozu gvožđa.
Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijumom) pomaže i u borbi protiv stresa. Magnezijum je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu – od varenja, do rada srca i mozga. Sadrži i katehine, polifenole za koje se veruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.
Organski kakao je izvrstan izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C.
U 28 grama sirovog kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine gvožđa. Podstiče mozak na stvaranje endorfina i čuva kardiovaskularni sistem.
Poznat je kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova kao i od mnogih vrsta kancera. U njemu se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamine. Kakao i čokolada su korisni za aktivan mentalni ili fizički rad i mnogi ih nazivaju odličnim antidepresivima.
Ako jutro započnete šoljicom toplog kakaa, ovo piće će povećati energiju u vašem organizmu. Smanjuje stres i depresiju. Ipak, ako ga popijete uveče, ukloniće sve simptome stresa i umora. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji tamane ogromne količine čokolade.
Naučno je utvrdjeno da organski kakao ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema.
Studije iznova i iznova pokazuju da redovna konzumacija kakaa može izbalansirati krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi.
Flavanoidi i procijanidini kojima obiluje sirovo zrno kakaa dokazano sprečava oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze .
Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti kakaa na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije.
Lekovita dejstva kakaa:
- Poboljšanje funkcije mozga: Flavanoli prisutni u organskom kakau poboljšavaju cirkulaciju krvi u delu mozga zaduženom za učenje i memoriju, što može značajno unaprediti kognitivne sposobnosti.
- Zaštita srca: Antioksidansi, poput flavanola, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti tako što smanjuju nivo „lošeg“ holesterola i sprečavaju oštećenje arterija.
- Regulacija šećera u krvi: Flavanoli mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa glukoze u krvi i poboljšati funkciju ćelija koje proizvode insulin, smanjujući tako rizik od dijabetesa.
- Poboljšanje raspoloženja: Organski kakao sadrži supstance poput anandamida i fenetilamina koje poboljšavaju raspoloženje, izazivajući osećaj euforije i povećavajući libido.
- Podrška opštem zdravlju: Konzumiranje hrane bogate flavonoidima, poput organskog kakaa, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, kancera i drugih hroničnih oboljenja.
Pronalaženje optimalne količine kakao praha za vaše potrebe je ključno. Preporučujemo količinu od 7 do 15 grama (što odgovara 1 do 2 supene kašike).
Možete ga koristiti na različite načine – razmutite ga u vodi, dodajte u smuti ili kašu. Koristite ga kao zamenu za kafu ili ga dodajte u poslastice kako biste im dali poseban ukus i aromu.
Cena se redovno ažurira