Organski kakao

100% organski sirovi kakao prah sadrži vitamin C, proteine i nekoliko aminokiselina, od kojih su najvažnije – triptofan, koja podstiče relaksaciju i kvalitet sna, i arginin, koja izgrađuje i oporavlja mišićno tkivo nakon aktivnosti. Takođe, sadrži i sledeće minerale – magnezijum, gvožđe, hrom, mangan, cink, bakar, kalcijum, kalijum i fosfor.

Lekovita dejstva:

Hrana za mozak

Flavanol iz zrnevlja biljke podstiče cirkulaciju krvi u hipokampusu, delu mozga povezanom sa učenjem i memorijom a njegove megadoze mogu da „podmlade“ sposobnost ljudskog pamćenja i za dve decenije!

Štiti od srčanih bolesti

Flavanoli su anti-inflamatorna i antioksidativna grupa koja se nalazi u  zrnu kakaa. Sadrži preko 700 jedinjenja,  kompleksni antioksidanti koji se nalaze u njemu poznati kao polifenoli pomažu u smanjenju „lošeg holesterola“ i sprečavaju očvršćavanje arterija.

Stabilizacija šećera u krvi

Flavonoli prisutni u organskom sirovom kakau mogu igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa. Bogat flavonolom  reguliše nivo glukoze u krvi i povećava funkciju ćelija koje proizvode insulin.

Poboljšava raspoloženje

Sadrži sredstvo za poboljšanje raspoloženja, anandamid – poznat kao blažen molekul, koji stvara osećaj euforije. Još jedno jedinjenje za poboljšanje raspoloženja pronađeno u kakao je PEA ili fenetilamin, što pokreće oslobađanje endorfina i prijatnih neurohemija.

Nešto slično neurohemikalijama koje se oslobađaju prirodno kada se zaljubljujemo i tokom seksualne aktivnosti. (Jedina druga hrana na zemlji koja sadrži PEA je plavo-zelena alga.) Pored toga, ove hemikalije poboljšavaju libido, što je verovatno i dovelo do toga da čokolada bude toliko popularna kao poklon za dan zaljubljenih.

Kod žena za vreme PMS-a, nivo serotonina drastično opada, dokazano je da ova namirnica može da pomogne u ovim situacijama jer povećava moždane nivoe serotonina i vraća osećaj blagostanja.

Promoviše opšte zdravlje

Istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogatom flavonoidom,  može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, kancer i neke hronične bolesti.

Pomaže u sprečavanju prevremenog starenja

Polifenolni antioksidanti koji se nalaze u zrnu kakaa su u istoj grupi antioksidanata kao što su zeleni čaj i crveno vino. Ovi anthocianini (pronađeni u tamno obojenim plodovima) i katehini (pronađeni u zelenom čaju) štite naše ćelije od prevremene oksidacije ili uništenja i mogu nam pomoći da se duže osećamo vitalno i izgledamo mlado. Mineralno bogat, energizuje telo bez previše stimulisanja nervnog sistema, dajući vam neverovatnu dugotrajnu energiju!

Poboljšava metabolizam

Ako ne dobijete dovoljno antioksidanata u vašoj ishrani može imati opasne dugoročne zdravstvene posledice. Za manje od dve nedelje  smanjuje kortizol, hormon stresa, poboljšao metabolizam i čak poboljšao mikrobnu aktivnost creva.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top