Cikorija Franck 250g

260 RSD

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji grelina, hormona gladi.

Cikorija Franck 250g

Franck cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji hormona gladi i reguliše probavu.

Lekovita svojstva svake biljke zavise od njenog hemijskog sastava, takav je slučaj i sa cikorijom. Da bismo znali u kojim bolestima nam može pomoći, moramo znati i od čega se sastoji.

U najvećem delu sastavu cikorije nalazi se inulin.

Inulin je posebna vrsta biljnih vlakana, on je polisaharid, prehrambena vlakna poznata i pod nazivom fruktani. Uglavnom se nalazi u voću, povrću i biljkama generalno. Prirodni je prebiotic. U cikoriji se nalazi uvisokom procentu, čak oko 50%. Sadrži i glikozide. Sadrži najmanje 40 % ekstrakta topivog u vodi.

Glikozidi predstavljaju složena organska jedinjenja, koja u svom sastavu sadrže šećere i agliukone. U prirodi se uglavnom nalaze u biljkama i imaju izuzetan značaj u prirodnoj medicini.

Cikorija sadrži i specifični glikozid koji se naziva i intibin.

Intibin je salužan za njen gorak i opor ukus kojim se cikorija odlikuje. Iz tih razloga čaj od ove biljke je dobar za gastrointestinalni trakt, za bolesti želuca i creva. Od vitamina sadrži zavidnu količinu antioksidanata, vitamina A, C i E pa se koristi za okrepljenje organizma i kao podrška narušenom imunitetu. Posebno treba istaći zavidne količine vitamina C.

Nalazi u svom prirodnom obliku a tako ga organizam najbolje usvaja. Zatim sadrži i vitamine B5 i vitamin K.

Od minerala sadrži najviše kalijuma pa se može koristiti u slučajevima kada je neophodno sačuvati elektrolite ili u slučajevima preteranog gubljenja elektrolita kao što je dijareja i povraćanje. Sadrži i mangan i magnezijum. Čaj od cikorije je veoma lekovit. Sadrži i etereična ulja, fruktozu, smole, kiselinei biljne alakloide.

U prirodnoj medicini najviše se koristi koren ali ne treba zanemariti i ostale delove biljke. Koren je istaknut jer sarži najviše pomenutih vitamina, mineral i oligoelemenata.

Sastav:

100% prženi koren cikorije.

Crna kafa:

Priprema se na uobičajen način.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetske vrednosti 1578kJ/373kcal

Masti 1g

od kojih zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 78g

od kojih šećeri 4g

Vlakna 9g

Belančevine 6g

So 0g

Način pripreme:

U 4 dl vode (dovoljno za dva napitka) stavite jednu kašiku (oko 12 g) , zagrejte dok ne proključa i ostavite da se slegne kavovina. Odlijte pola kuvanog napitka, dodajte mleko i zasladite po želji ( medom, šećerom, agava sirupom.. ). Jedan obrok sadrži oko 20 % minimalno potrebne dnevne količine inulina.

Pakovanje 250g Franck

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top