Cikorija Franck 250g
Franck cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji hormona gladi i reguliše probavu.
Lekovita svojstva svake biljke zavise od njenog hemijskog sastava, takav je slučaj i sa cikorijom. Da bismo znali u kojim bolestima nam može pomoći, moramo znati i od čega se sastoji.
U najvećem delu sastavu cikorije nalazi se inulin.
Inulin je posebna vrsta biljnih vlakana, on je polisaharid, prehrambena vlakna poznata i pod nazivom fruktani. Uglavnom se nalazi u voću, povrću i biljkama generalno. Prirodni je prebiotic. U cikoriji se nalazi uvisokom procentu, čak oko 50%. Sadrži i glikozide. Sadrži najmanje 40 % ekstrakta topivog u vodi.
Glikozidi predstavljaju složena organska jedinjenja, koja u svom sastavu sadrže šećere i agliukone. U prirodi se uglavnom nalaze u biljkama i imaju izuzetan značaj u prirodnoj medicini.
Cikorija sadrži i specifični glikozid koji se naziva i intibin.
Intibin je salužan za njen gorak i opor ukus kojim se cikorija odlikuje. Iz tih razloga čaj od ove biljke je dobar za gastrointestinalni trakt, za bolesti želuca i creva. Od vitamina sadrži zavidnu količinu antioksidanata, vitamina A, C i E pa se koristi za okrepljenje organizma i kao podrška narušenom imunitetu. Posebno treba istaći zavidne količine vitamina C.
Nalazi u svom prirodnom obliku a tako ga organizam najbolje usvaja. Zatim sadrži i vitamine B5 i vitamin K.
Od minerala sadrži najviše kalijuma pa se može koristiti u slučajevima kada je neophodno sačuvati elektrolite ili u slučajevima preteranog gubljenja elektrolita kao što je dijareja i povraćanje. Sadrži i mangan i magnezijum. Čaj od cikorije je veoma lekovit. Sadrži i etereična ulja, fruktozu, smole, kiselinei biljne alakloide.
U prirodnoj medicini najviše se koristi koren ali ne treba zanemariti i ostale delove biljke. Koren je istaknut jer sarži najviše pomenutih vitamina, mineral i oligoelemenata.
Sastav:
100% prženi koren cikorije.
Crna kafa:
Priprema se na uobičajen način.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetske vrednosti 1578kJ/373kcal
Masti 1g
od kojih zasićene masne kiseline 0g
Ugljeni hidrati 78g
od kojih šećeri 4g
Vlakna 9g
Belančevine 6g
So 0g
Način pripreme:
U 4 dl vode (dovoljno za dva napitka) stavite jednu kašiku (oko 12 g) , zagrejte dok ne proključa i ostavite da se slegne kavovina. Odlijte pola kuvanog napitka, dodajte mleko i zasladite po želji ( medom, šećerom, agava sirupom.. ). Jedan obrok sadrži oko 20 % minimalno potrebne dnevne količine inulina.
Pakovanje 250g Franck