Smokva suva 100g

78 RSD

Suve smokve su lek za čir na želudcu.

Suva smokva je bogata mineralima poput kalcijuma, cinka, selena, kalijuma, bakra i gvožđa. Posebno su važni gvožđe i kalcijum za proizvodnju eritrocita i tretman anemije.

Iako suva sadrži više kalorija od svežih smokvi, suva je izuzetno koncentrisan izvor antioksidanasa, vitamina i minerala.

Slično svežem voću, suva smokva je bogata vitaminima iz grupe B, što ih čini korisnim za poboljšanje raspoloženja i usporavanje procesa starenja.

Ovi vitamini zajedno učestvuju u razgradnji masti, proteina i ugljenih hidrata. Kalijum je ključni sastojak ćelijske strukture i telesnih tečnosti, od vitalnog značaja za regulaciju krvnog pritiska i srčanog ritma. Interesantno je da je suva smokva bogatiji izvor kalcijuma nego kravlje mleko.

Kada osetite nagli pad energije ili opštu klonulost, smokva može biti efikasan način da brzo povratite energiju.

Takođe, ima i antikancerogeno dejstvo, zahvaljujući prisustvu kumarina i benzaldehida, što ih čini korisnim u prevenciji raka prostate i kože.

Preporučuje se konzumiranje suve smokave, posebno natopljene u maslinovom ulju, za poboljšanje potencije i rešavanje problema sa plodnošću kod oba partnera. Ovo slatko i sočno suvo voće je dostupno sredinom leta i početkom jeseni.

Mnogi ljudi vole da koriste ovo voće u raznim slatkim jelima, uključujući i neizostavno slatko od smokava.

Stručnjaci iz oblasti endokrinologije i nutricionizma preporučuju konzumiranje suvih smokvi i savetuju da ih ne izbegavamo. Smokve sadrže visok procenat vode, između 70-80%, i mali procenat šećera.

Što se tiče vitamina i minerala, suva smokva je bogata gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, fosforom, cinkom, flavonoidima, vitaminom E, vitaminom B kompleksa, kao i vitaminima C i A. Takođe, sadrže veliku količinu vlakana.

Konzumiranje, oko 3-4 suve smokve dnevno tokom sezone, neće dovesti do povećanja telesne težine. Sadrže veću količinu kalijuma (850 mg na 100 grama), magnezijuma i više vlakana.

Prirodni laksativ i diuretik, odličan su dodatak doručku, posebno u kombinaciji sa jogurtom. Poznato je i njihovo zaceljujuće dejstvo, koje može pomoći u ublažavanju manjih infekcija u crevima ili želucu.

Budući da su bogate kalcijumom i folnom kiselinom, suve smokve su idealne za jačanje kostiju, posebno kod žena koje mogu imati nedostatak ovih hranljivih materija zbog genetike, loše ishrane ili hormonalnih promena u menopauzi.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 249 kCal

Proteini 3g

Ugljeni hidrati 63g

Šećeri 47g

Vlakna 9g

Masti 0g

od kojih zasićene 0g

Pakovanje 100g rf

Zemlja porekla Turska

Original pakovanje 2kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top