Sočivo zeleno 100g

30 RSD

Zeleno sočivo sadrži najveći odnos proteina po kaloriji, prehrambenih vlakana i ostalih esencijalnih nutrijenata.

Sočivo zeleno 100g

Sočivo zeleno je tradicionalna namirnica u ishrani mnogih naroda. Posle soje, sočivo od svih mahunarki sadrži najveći odnos proteina po kaloriji, prehrambenih vlakana i ostalih esencijalnih nutrijenata.

Od minerala sadrži veće količine gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, molibdena, kalijuma, a bogato je i vitaminom B.

Preporučuje se u vegetarijanskoj ishrani, dok se zbog velike količine purina ne preporučuje u ishrani obolelih od gihta.

Pošto smo vas upoznali sa osnovnim činjenicama, sigurno će vas zanimati koja su lekovita svojstva sočiva. Visoka hranljiva vrednost ove mahunarke zapravo je pokazatelj da je ovo zdrava namirnica koja će vam biti od pomoći kada je u pitanju prevencija, ali i lečenje mnogih čestih bolesti današnjice.

Koliko je dobro za zdravlje govori činjenica da ono provereno snižava nivo holesterola u krvi. Zahvaljujući tome, ujedno pomaže pri uklanjanju rizika od srčanih oboljenja, kao i moždanog udara, a vaše arterije će biti zdrave, elastične i zaštićene od sužavanja.

Od davnina je poznato da oni koji jedu hranu bogatu vlaknima imaju veoma male šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Obzirom da je konzumiranje sočiva za srce jedan od najboljih saveznika u borbi protiv oboljenja koja mogu da naškode ovom vitalnom organu.

Preporučuje se da ga jedu i zdravi, a posebno i oni koji su već imali zdravstvenih problema. Magnezijum iz ovih zrna će vam pomoći da poboljšate krvotok, a sama krv će biti bogatija kiseonikom.

Pošto vam je već poznato da sadrži kalorije u izuzetno malim količinama. Pošto je u njemu prisutna velika količina vlakana, možemo reći da je crveno sočivo jedna od boljih dijetetskih namirnica.

Pomoćiće vam da oslabite i rešite se suvišnih kilograma, daće vam osećaj sitosti i omogućiti bolje varenje hrane. Zajedno sa tim, eliminisaćete svaki rizik od dobijanja sindroma iritabilnog creva, a uspešno ćete se osloboditi i problema sa zatvorom.

Ukoliko ga budete konzumirali redovno, vlakna koja su pogodna za probavu pomoćiće vam da se u vašim crevima, kao i u organizmu, bolje transportuju ugljeni hidrati. Samim tim, ono je za dijabetičare predstavlja sjajan izbor, jer stabilizuje nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i osobama koje imaju insulinsku rezistenciju i hipoglikemiju.

Kako je bogato gvožđem, ono je pravi izbor kada je u pitanju borba protiv malokrvnosti. Naročito se preporučuju crvena sočiva ove biljke za decu koja su najviše podložna ovom zdravstvenom problemu, kao i za žene tokom menstrualnog ciklusa.

U ovim slučajevima, najbolje je da se pripremi čorba od zelene leće koja će organizmu dati neophodnu količinu gvožđa.

Priprema :

Pre kuvanja potapa u vodi, a kuvanje traje od 25 do 45 minuta.

Pakovanje  100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top