Suva smokva 2kg

1.198 RSD

Smokve pomažu pri mršavljenju  osim što su bogate vlaknima one imaju i malo kalorija.

Suva smokva 2kg

Suva smokva ima nešto više kalorija od svežih ali su takođe visoko koncetrovani izvori antioksidanasa, vitamina i minerala. Poput svežeg voća i suve smokve obiluju vitaminima iz B grupe.

Oni su odlični za naš mozak te nam popravljaju raspoloženje i usporavaju starenje. U njih ubrajamo pantoten, niacin, piridoksin i folnu kiselinu. Oni zajedno učestvuju u metabolizmu masnoća, belančevina i ugljenih hidrata.

Sušena smokva obiluje mineralima i to kalcijumom, cinkom, selenom, kalijumom, bakrom i gvožđem.

Ova dva poslednja nabrojana su veoma značajna za stvaranje eritrocita i pomažu za lečenje anemije. Kalijum je nezamenljivi i sastavni deo ćelija, kao i telesnih tečnosti koji su veoma važne za regulaciju krvnog pritiska i pravilnog srčanog ritma. Kalcijum u smokvama daleko nadmašuje ono u kravljem mleku, što mnogi ne znaju.

Ukoliko primetite nagli pad energije, malaksalost i opštu klonulost organizma, nema vam boljeg leka nego ih jesti. Tako ćete energiju odmah nadoknaditi i vratiti se u red. Nervoza, stres, nesanica. Deluje i antikancerogeno, zahvaljujući kumarinima i benzaldehidima. Ovi spojevi pomažu kod raka prostate i kancera kože.

Suve smokve u maslinovom ulju se naročito preporučuje za jačanje potencije i kod problema sa plodnošću kod oba partnera.

Ova slatka i sočna voćka dostupna je sredinom leta i početkom jeseni. Mnogi od nas imaju običaj da prave razne ukusne kolače sa smokvama, i naravno, neizostavno je slatko od smokvi. Stručnjaci za endokrinologiju i nutricionisti iz celog sveta preporučuju konzumiranje i savetuju da ih nesmemo izbegavati.

Sadrže veliku količinu vode, između 70-80% otprilike. Pored toga sadrže mali procenat saharoze, glukoze i fruktoze (svega 12%).

Što se tiče vitamina i minerala, suve smokve sadrže sledeće: gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, flavonoide, vitamin E, vitamin B kompleksa, i vitamine C I A. Takođe, smokve sadrže veliki procenat vlakana.

Mnoge osobe ovaj odeljak o energetskoj vrednosti jako zanima. Da li ćete se ugojiti ukoliko ih konzumirate? Naravno da ne, ukoliko tokom sezone pojedete oko 3-4 dnevno.

Međutim, one sadrže oko 65 Kcal na 100 grama. To nije mnogo, ali, ukoliko patite od dijabetesa, i želite da se pridržavate pravilnog načina ishrane, onda smokve za Vas nisu baš preporučljive.

Kako kažu endokrinolozi, suve smokve imaju čak 3 puta veću energetsku vrednost u poređenju sa svežim smokvama. U ovom slučaju 100 grama suvih smokvi sadrži oko 272 Kcal.

Sušena smokva sadrži veću količinu kalijuma (850 mg na 100 grama), magnezijuma i više vlakana. Prilikom sušenja, bitna svojstva smokvi se uvećavaju, ali se takođe povećava i nivo šećera.

Konzumiranje se preporučuje osobama koje se oporavljaju od neke bolesti ili operacije, a takođe i slabim i anemičnim osobama.

Suva smokva 2kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top