Ulje Kikirikija hladno ceđeno 250ml Granumfood

550 RSD

Ulje kikirikija se dobija hladnim presovanjem iz semenki kikirikija i sadrži 20% zasićenih, 50% mononezasićenih i 30% polinezasićenih masnih kiselina.

 

Nema na zalihama

Ulje Kikirikija hladno ceđeno 250ml

Ulje kikirikija se dobija hladnim presovanjem iz semenki kikirikija i sadrži 20% zasićenih, 50% mononezasićenih i 30% polinezasićenih masnih kiselina.

Od mononezasićenih masnih kiselina, kikiriki ima najveći sadržaj je oleinske kiseline, koja je omega-9 masna kiselina. Pored oleinske kiseline, kikiriki sadrži u velikoj količini i linoleinsku kiselinu, koja je omega-6 masna kiselina i malu količinu palmitinske kiseline, zasićene masne kiseline.

Znatna količina mononezasićenih masnih kiselina čine ulje je pogodno za prženje i druge metode kuvanja na visokim temperaturama.

Zdrastveni značaj mononezasićenih masnih kiselina je pozitivno dejstvo na snižavanje nivoa lošeg holesterola.

Visok sadržaj linoleinske masne kiseline koja je preteča prostaglandina je važna ovog ulja. Prostaglandini su neophodni za važne funkcije u telu kao što su kontrakcije i dilatacije krvnih sudova kao i drugih mišića u telu.

Sadrži obilje minerala:

Bakar , mangan ,fosfor, magnezijum , kalijum , cink , gvožđe, selen, kalcijum.

Od vitamina sadrži:

Vitamin B1 ,vitamin B2 ,vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6 folnu kiselinu , vitamin E  .

U 100 g sadrži 8,5 g dijetalnih vlakana i 220 mg fitosterola.

Ulje je vrlo bogato vitaminom E, 100g svežeg ulja sadrži 15,69 mg α- tokoferola i 15,91 mg γ- tokoferola. Vitamin E smanjuje broj slobodnih radikala koji imaju štetno dejstvo na ćelije ljudskog organizma.

Takođe, pomaže u održavanja imunološkog sistema koji štiti organizam od bakerija i virusa. Vitamin E je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca, signalizaciju ćelija i sprečavanje ugrušavanja krvi.

Ulje sadrži resveratrol, polifenolni antioksidans koji ima pozitivno dejstvo kao antikancerogen i na degenerativne nerve bolesti. Usporava pojavu kognitivnih poremećaja kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Jedinstvena osobina ovog ulja je da ne apsorbuje ukus druge hrane, stoga možete da kuvate nekoliko različitih namirnica u istoj posudi, a svaka će zadržati svoj ukus obogaćen ukusom arome kikirikija.

Ima višenamensko pogodno dejstvo na ljudski organizam. Efikasno je sredstvo za izlučivanje žuči kao i za otklanjanje drugih želudčanih tegoba. Štiti organizam od problema sa probavom, dijareje. Snižava visok krvni pritisak i kontroliše nivo holesterola.

Upotreba:

Konzumiranje kombinacije masnih kiselina i ugljenih hidrata pomaže usporavanju aprsorpciju šećera u digestivno traktu i dovodi do sporijeg porasta šećera u krvi. Međutim, značajnija je uloga nezasićenih masnih kiselina u kontroli nivoa šećera u krvi.

Kao bogat izvor proteina, ovo ulje bi se trebalo kozumirati u umerenoj količini dnevno za izgradnju mišića i jačanje tela.

Kikiriki je dobar izvor pozitivnih mononezasićenih masti (oleinske kiseline, koja se nalazi i u maslinovom ulju) Ima visoku tačku topljenja  pa se koristi za prženje u dubokom ulju.

Popularno je i u kozmetičkoj industriji, jer omekšava kožu zbog velikog sadržaja belančevina. Ima visok sadržaj folne kiseline, koja pomaže regenerativna svojstva ćelija.

Pakovanje 250ml Granumfood

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top