Kombu alge (Kelp) 25g
Kombu alge (kelp) se dodaju u kuvanju mahunarki kako bi postale lakše za probavu. Kombu alga je vrlo hranljiva i sadrži puno proteina, kalcijuma, joda, magnezijuma, gvožđa, folata i vatamina C.
Alge (Laminaria Japonica) su tamne alge koje rastu u okeanskim dubinama. Isečena je na trake i odličan je dodatak barenom povrću. Bogata vitaminima B1, B2, koji poboljsavaju funkciju mozga i nervnog sistema, a nijacin ojačava zidove krvnih sudova i sprečava nastajanje ateroskleroze.
Kelp alga je zuzetno je bogata mineralima.
Kalcijum (710 mg) ojačava kostani skelet. Kalijum (6100 mg) i natrijum (2800 mg) regulišu količinu tečnosti u organizmu i snižavaju krvni pritisak. Gvozdje (3,9 mg) služi za stvaranje hemoglobina koji vezuje kiseonik i povećava broj krvnih zrnaca. Fosfor (200 mg) je neophodan za pravilan rad srca i bubrega, a jod (300 mg) podstiče rad štitne žlezde.
Alge za prevenciju i lečenje skleroze, artritisa, povišenog i sniženog pritiska, poremećaja rada tiroidne žlezde, odnosno za prevenciju degenerativnih bolesti.
Jačaju krvnu sliku. Sadrže alginičnu kiselinu, koja pomaže oslobađanje viška holesterola u krvi. Povoljno deluje na organe za varenje, olakšava varenje i ubrzava rad creva, pritom smanjuju nervozu i nervnu napetost. Otklanja štetne posledice radijacije i deluje antikancerogeno.
Prednosti korišćenja:
- Vrlo hranljiva i sadrži puno proteina
- Reguliše rad štitne žlezde zbog velike količine joda
- Uticu na pravilan rad srca i bubrega
- Regulisu nivo tečnosti u organizmu
- Sprečavaju nadutost stomaka
- Smanjuju rizik od raka
- Deluju protiv upalno
- Jačaju imuni sistem
- Povećavaju energiju kod ljudi
- Obnavljaju kožu
- Pomažu varenje
Uputstvo za upotrebu:
Sirove alge dobro operite tekućom vodom i prokuvajte 15 min. Nakon toga ocedite i dobro isperite, a preostalu vodu od kuvanja bacite.
Komadić alge dužine 5-6 cm dodati mahunarkama prilikom kuvanja kako bi postale lakše za probavu. Za jela s povrćem algu nakon natapanja narezati i kuvati s povrćem 40 minuta.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost 871 kJ / 210 kcal
Masti 3g
od kojih zasićene masne kiseline 1g
Ugljenihidrati 21g
od kojih šećeri 0g
Belančevine 7g
So 6g