Nutritivni kvasac

Nutritivni kvasac proizvodi se uzgajanjem jednoćelijske gljivice saccharomyces cerevisiae na melasi kao podlozi. On predstavlja izvrstan izvor B vitamina, uključujući B1, B2, B3, B5, B6 i B9. Ovi vitamini su neophodni za mentalno zdravlje, imaju antioksidativna svojstva i često se nazivaju „vitaminima raspoloženja“.

Osim što su važni za centralni nervni sistem, vitamini B kompleksa igraju ključnu ulogu u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti.

Nutritivni kvasac obiluje esencijalnim mineralima:

posebno magnezijumom, ali sadrži i cink, bakar i mangan. Ova kombinacija hranljivih sastojaka jača imunitet, smanjuje nivo holesterola i ima preventivno dejstvo protiv raka zahvaljujući prisustvu selena.

Važno je napomenuti da ova vrsta kvasca sadrži male količine natrijuma i masti.

Takođe ne sadrži gluten i bogat je cinkom, koji doprinosi procesu zarastanja rana.

Jedan je od najefikasnijih prirodnih lekova za simptome kandide. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, koristi se za suzbijanje bakterija poput ešerihije, salmonele i stafilokoka. Probiotici prisutni u kvascu poboljšavaju varenje i imaju pozitivan uticaj na osobe koje se bore s dijarejom.

Visok nivo tiamina, zajedno s ostalim B vitaminima, doprinosi regulisanju funkcija kardiovaskularnog, endokrinog i digestivnog sistema. Takođe, povećava nivo energije i održava zdrav metabolizam. Zahvaljujući bogatstvu folne kiseline, preporučuje se trudnicama radi prevencije mogućih defekata kod fetusa i podsticanja pravilnog razvoja.

Takođe nutritivni kvasac nalazi primenu u kozmetičkoj industriji:

za negu kose, kože i noktiju, kao i za lečenje hroničnih akni. Preporučuje se osobama koje žele da održe ishranu bez viška masti i kalorija, posebno vegetarijancima i onima s netolerancijom na laktozu.

Upotreba:

Može se koristiti na razne načine. Mođe se posipati po salatama, dodavati u kuvanje i pečenje ili koristiti kao dodatak biljnim sirevima kako bi pojačali „sirasti“ ukus. Proizvod ne sadrži veštačke boje, arome, aditive ili zaslađivače.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top