Badem pečeni neslani 100g rinfuz

110.00RSD

  Ukusne su i hranjive grickalice prepune raznih zdravstvenih blagodeti

Badem pečeni neslani 

 

Badem pečeni je prepun vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranjivih materija i čine nas zdravima. Prirodni, neslani bademi ukusne su i hranjive grickalice prepune raznih zdravstvenih blagodeti.

Samo nekoliko njih dnevno može da nam pomogne u poboljšanu zdravlja srca, a pomažu u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Ako svaki dan jedete bademe, s njima unosite i ključne hranjive materije kao što su vitaminE, kalcijum, magnezijum i kalijum, kao i belančevine i vlakna.

Sastav badema

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo:

  • oko 20g ugljenih hidrata od čega polovinu čine dijetalna vlakna, što je oko polovine potrebnih vlakana dnevno. Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom. Vrlo su važna za dobro varenje pa služe kao hrana dobrim bakterijama – probioticima – u našem sistemu za varenje.
  • 21 gram belančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu.
  • Bademi su bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline.
  • 140% preporučene dnevne količine mangana, 75% magnezijuma, 60% bakra, 50% fosfora, 130% vitamina E, 51% riboflavina (B2)
Badem i infarkt

U bademu, kao i kod maslinovog ulja, preovladavaju mononezasićene masne kiseline. Sa gledišta tipa ulja badem može poslužiti kao zamena maslnovom ulju a opštepoznata činjenica je da su ove kiseline korisne u prevenciji srčanih udara.

Po rečima stručnjaka rizik od srčanog udara se smanjuje skoro za polovinu. Prema tome ukoliko imate problema na srčanoj liniji, upotrebom badema možete sebe poštedeti velikih problema u tom delu.

Badem na duže staze uspešno koriguje problem sa hipertenzijom (povećanim krvnim pritiskom). Za pomoć vašem karidio sistemu biće dovoljno samo da zamenite zasićene životinjske masti masnoćom badema i time automatski smanjite rizik od srčanog udara i visokog pritiska.Badem će vam takođe pomoći da smanjite vrednosti svog lošeg holesterola LDL. 

Badem i dijabetes

Današnji tip ishrane vodi pretilosti i konstantnom riziku od pojave šećerne bolesti. Ali, ako u svoju ishranu ubacimo badem (50-100 gr. dnevno) to može dovesti do obaranja glikemijskog indeksa obroka i samim tim smanjenje šećera u krvi.

Pravilna ravnoteža šećera omogućiće popravak opšteg zdravstvenog stanja organizma i izbeći rizike koje taj šećer nosi. Ukoliko želite da pojačate zdravstveni efekat badema biće korisno da ih potopite u vodi nekoliko sati pre konzumacije što će dovesti do aktivacije enzima u bademu a on samim tim postati lakše svarljiv.

Badem i rak

Gorki badem sadrži vitamin B17 koji trenutno važi za jednog od udarnih vitamina u borbi sa kancerom. Takođe, njegovo dejstvo na organizam je alkalno tako da smanjuje PH kiselost koja je preuslov za razvoj tumorskih oboljenja.

Sadrži visak nivo proteina što je vrlo korisno u borbi sa gubitkom telesne mase kod malignih bolesti. Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale.

Oni su u zadnje vreme prepoznati kao uzročnici sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose biće vam potrebni antioksidansi. Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći a badem sadrži velike količine tog vitamina.

Lekovita svojstva badema:

štiti od moždanog i srčanog udara

pomaže detoksikaciji organizma

učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi

neutrališe gorušicu

utiče blagotvorno na nervni sistem

spušta nivo lošeg holesterola

poboljšava moždanu funkciju

štiti od slobodnih radikala

dobar je u regulaciji viška kilograma

sprečava nastanak kamenja u žučnoj kesi

Sastav :

badem 

Badem pečeni neslani 100g

Napomena : originalno pakovanje je 3kg ako neko želi .

Scroll to Top