Suvi grašak 600g Slavuj

160 RSD

Suvi grašak se može spremati kao glavno jelo, dodatak salatama, namaz (slično humusu) ili kao predjelo.

Suvi grašak 600g Slavuj

Suvi grašak se može spremati kao glavno jelo, dodatak salatama, namaz (slično humusu) ili kao predjelo.

Kultura korišćenja graška u Kini, Rusiji i Indiji je rasprostranjena i zbog svojih zdravstvenih prednosti, smatra se jednom od ključnih namirnica u ishrani.

 Prednosti suvog graška su:

– Visok nivo proteina – oko 22%,
– Visok nivo vlakana – oko 25%,
– 60% složenih ugljenih hidrata, koji se sporije apsorbuju i daju duži osećaj sitosti,
– Sadrži malo nezasićenih masti (odlično za regulisanje holesterola).
– Izvor je vitamina C, K i B kompleksa, kao i minerala poput gvožđa, magnezijuma, kalijuma, bakra i dobar je izvor folne kiselina,
– Poboljšava rad creva i odličan je za varenje,

Upotreba graška donosi pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova kod ljudi, što ga čini posebno preporučljivim za osobe koje pate od hipertenzije. Bogat je kalijumom, magnezijumom i kalcijumom, što pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Zahvaljujući prehrambenim vlaknima, doprinosi regulaciji nivoa holesterola, smanjujući time rizik od arteroskleroze. Takođe, antioksidansi prisutni u njemu, zajedno sa vitaminima A i E, štite ćelije od oštećenja i tako podržavaju borbu protiv kardiovaskularnih bolesti.

Grašak se preporučuje i osobama koje imaju dijabetes jer ima nizak glikemijski indeks i bogat je vlaknima. Ovo doprinosi sporijem apsorbovanju ugljenih hidrata, što rezultira postepenim, umesto naglim porastom nivoa šećera u krvi.

Recept za čorbu:

Potrebno:

  • 1,5 šolja suvog graška
  • 2 litre bujona
  •  celer, mirođija
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • So, začini po želji

Priprema:

  1. Potopiti grašak u dve litre vode i ostaviti preko noći.
  2. Ocediti grašak i staviti ga u veliki lonac. Preliti bujonom.
  3. Dodati iseckan celer, luk i šargarepu.
  4. Pustiti da proključa, pokriti i krčkati na lagonoj vatri dok grašak ne omekša, dodajući vodu po potrebi.
  5. Začiniti po ukusu.
  6. Smesu izblendirati, pa vratiti u lonac.
  7. Krčkati još nekoliko minuta.
  8. Ukrasiti mirođijom i poslužiti sa krutonima.

Pakovanje 600g Slavuj

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top