Kinoa

Kinoa se kuva se slično kao pirinač, ne sadrži gluten i prepuna je vitamina i minerala. Visok sadržaj proteina, malo šećera i nimalo glutena… Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke sadrži kinoa, dobra je kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.

Regulisanje holesterola

Visoka koncetracija vlakana koja sadrži kinoa pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina,  idealna je biljna zamena za iste.

Kontrolisanje krvnog pritiska

Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Ona kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Regulisanje telesne težine

Vlakna i proteini koje sadrži kinoa daju našem organizmu dovoljno energije i zadržavaju osećaj sitosti pa samim tim sprečavaju nalete gladi, dok vlakna istovremeno pomažu da probava ostane na zavidnom niovu.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Upijajuća vlakna koja ona sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi. Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top