Kinoa

Kinoa se kuva se slično kao pirinač, ne sadrži gluten i prepuna je vitamina i minerala. Visok sadržaj proteina, malo šećera i nimalo glutena… Uzevši u obzir kakve sve korisne sastojke ova semenka sadrži dobra je kod mnogih zdravstvenih stanja, pa se zbog toga se toplo preporučuje njeno češće konzumiranje.

Kinoa je izuzetno bogata raznovrsnim mineralima:

poput magnezijuma, mangana, gvožđa, bakra, fosfora, cinka, selena, kalijuma i kalcijuma, koji su ključni za optimalno funkcionisanje ljudskog organizma. Takođe, obiluje vitaminima B kompleksa i vitaminom E.

Zahvaljujući prisustvu magnezijuma i vitamina B,  preporučuje se konzumiranje kinoe osobama koje se bore s migrenoznim glavoboljama.

Važno je istaći da ova namirnica sadrži značajne količine biljnih vlakana, kako upijajućih tako i neupijajućih, što je izuzetno korisno za regulisanje metabolizma.

Ono što je posebno značajno jeste da semenke kinoe sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina neophodnih ljudskom telu, za razliku od većine ostalih žitarica koje pružaju samo nekoliko njih. Zbog ovog svojstva se kinou često smatraju „super hranom“. Osim toga, ceni se i kao korisna namirnica za sportiste, vegetarijance, vegane i osobe koje izbegavaju gluten, jer je sama po sebi bezglutenska i lako se vari.

Visoka koncetracija vlakana koja sadrži kinoa pomažu pri snižavanju povišenog holesterola.

Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina,  idealna je biljna zamena za iste. Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak.

Kinoa ima kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Vlakna i proteini koji se nalaze u kinoi daju našem organizmu dovoljno energije i zadržavaju osećaj sitosti pa samim tim sprečavaju nalete gladi, dok vlakna istovremeno pomažu da probava ostane na zavidnom niovu.

Upijajuća vlakna koja sadrži kinoa kontrolišu nivo šećera u krvi.

Zahvaljujući prisutnosti sastojcima koje imaju antupalno dejstvo uključujući fenolnu kiselinu. Takođe sadrži komponente vitamina E i polisaharide sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top