Hidžiki alge 25g Mitoku

599 RSD

Popravljaju krvnu sliku, ojačavaju zidove kapilara, uništavaju bakterije truljenja i poboljšavaju funkcionisanje creva.

Nema na zalihama

Hidžiki alge 25g

Hidžiki alge su tanke smeđe igličaste alge.Glavni snabdevač japanske firme Mitoku hidžiki algama je porodica Nišikava, koja je svoje tradicionalno ribarsko zanimanje zamenila specijalizacijom za sakupljanje i pripremu ove vrste algi.

Rano proleće, kada ove alge dostižu vrhunac svog ukusa, je idealno vreme za berbu. Alge se nakon berbe obrađuju tradicionalnom metodom, zatim se suše na suncu i  pakuju. Njihove grube crne niti postaju vrlo nežne ako se pravilno kuvaju. Alge u sebi zadržavaju jak ukus okeana pa su zbog tog gorkastog ukusa vrlo cenjene.

Hijiki je vrlo je bogata mineralima, sadrži do 34% minerala, a ima 14 puta više kalcijuma od mleka.

Ovo je neprevaziđena alga za regeneraciju jer pospešuje pad holesterola u organizmu. S obzirom da je vrlo bogata gvožđem, preporučuje se trudnicama.Sprečava pojavu zubnog karijesa i sedu kosu.

Alge sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda.Veoma su korisne u ishranu dijabetičara.

Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi.Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu.

Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hijiki alge se koriste za jačanje creva jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).

Uticaj na zdravlje:

  • Popravljaju krvnu sliku
  • Ojačavaju zidove kapilara
  • Uništavaju bakterije truljenja
  • Poboljšavaju funkcionisanje creva

Način pripreme:

2 supene kašike algi

1 šolja vode

2 kašičice šoju sosa (shoyu)

Oprati alge hladnom vodom i ocediti. šolju vode i ostaviti da se tope 3-4 minuta. Staviti na vatru i pustiti da proključa. Smanjiti vatru na najmanje, poklopiti i ostaviti da se kuva 30 do 40 minuta.

Dodati šoju sos, promešati i ostaviti otklopljeno da se kuva dok ne ispari višak vode. Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.

Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem.

Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje.

Sve ostalo ide prema originalnom receptu. Hijiki alga može se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetske vrednosti 818kJ/202kcal.

Masti 1g

od kojih zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 0g

od kojih šećeri 0g

Proteini 0g

So 3g

Vlakna 72g

Pakovanje 25g Mitoku

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top