Hidžiki alge 25g Mitoku

599 RSD

Hidžiki alge popravljaju krvnu sliku, ojačavaju zidove kapilara, uništavaju bakterije truljenja i poboljšavaju funkcionisanje creva.

Nema na zalihama

Hidžiki alge, tanke smeđe igličaste alge, su izuzetno cenjene zbog svoje izuzetne nutritivne vrednosti i karakterističnog gorkastog ukusa. Porodica Nišikava, snabdevač japanske firme Mitoku algama, specijalizovala se za sakupljanje i pripremu ovih algi, zamenivši tradicionalno ribarsko zanimanje.

Berba ovih algi dostiže vrhunac u rano proleće, kada se obrađuju tradicionalnom metodom, suše na suncu i pažljivo pakuju. Ove alge, koje imaju grube crne niti, postaju izuzetno nežne kada se pravilno kuvaju, zadržavajući jak ukus okeana koji ih čini cenjenim sastojkom.

Hidžiki alge su izuzetno bogate mineralima, sadrže do 34% minerala, uključujući i značajne količine kalcijuma, što ih čini neprocenjivim izvorom hranljivih materija. Pored toga izuzetno su korisne za regeneraciju organizma, smanjenje holesterola, prevenciju zubnog karijesa i pojave sede kose.

Sa visokim sadržajem gvožđa (55mg na 100gr sušenih algi) i kalcijuma (1400 mg u 100gr sušenih algi), doprinose zdravlju krvi i poboljšavaju metaboličke procese u organizmu. Takođe su bogate natrijumom, kalijumom, fosforom i jodom, važnim mineralima za pravilno funkcionisanje organizma.

Osim toga bogate su vitaminima B1, B2 i B3, koji podržavaju nervni sistem, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini, Hidžiki alge se često koriste za jačanje creva zbog svojih antiseptičkih i antitoksičnih svojstava, uništavajući bakterije truljenja.

Uticaj na zdravlje:
  • Popravljaju krvnu sliku
  • Ojačavaju zidove kapilara
  • Uništavaju bakterije truljenja
  • Poboljšavaju funkcionisanje creva

Način pripreme:

2 supene kašike algi

1 šolja vode

2 kašičice šoju sosa (shoyu)

Oprati alge hladnom vodom i ocediti. šolju vode i ostaviti da se tope 3-4 minuta. Staviti na vatru i pustiti da proključa. Smanjiti vatru na najmanje, poklopiti i ostaviti da se kuva 30 do 40 minuta.

Dodati šoju sos, promešati i ostaviti otklopljeno da se kuva dok ne ispari višak vode. Ako ste pripremili preveliku količinu algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.

Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem.

Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje.

Sve ostalo ide prema originalnom receptu. Može se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetske vrednosti 818kJ/202kcal.

Masti 1g

od kojih zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 0g

od kojih šećeri 0g

Proteini 0g

So 3g

Vlakna 72g

Pakovanje 25g Mitoku

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top