Multipleskleroza

Multipleskleroza je je bolest mozga i kičmene moždine, tj. centralnog nervnog sistema. Kod multiple skleroze imuni sistem napada zaštitni mijelinski omotač koji prekriva vlakna nerava i time uzrokuje probleme u komunikaciji između mozga i ostatka tela. U krajnjem slučaju, multipla skleroza može da izazove pogoršanje i trajno oštećenje nerava.

Znaci i simptomi multiple skleroze mogu da variraju i zavise od količine oštećenih nerava, ali i od toga koji su nervi pogođeni ovom bolešću.

Neki ljudi oboleli od MS mogu da izgube sposobnost samostalnog hoda ili hoda uopšte, dok drugi mogu imati duge periode remisije bez ikakvih novih simptoma.

Ne postoji izlečenje kod ove bolesti. Međutim, uspešna dijagnoza multiple skleroze vodi do lečenja koje može da ubrza oporavak od napada, modifikuje tok bolesti i ublaži njene simptome.

Ishrana igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima multipleks skleroze (MS) i može imati značajan uticaj na opšte zdravlje i kvalitet života osoba koje boluju od ove bolesti.

Evo nekoliko načina kako ishrana može pomoći kod multipleks skleroze:
  1. Smanjenje upale: Ishrana bogata antiinflamatornim namirnicama može pomoći u smanjenju upale u telu, što može ublažiti simptome MS-a. Ovo uključuje hranu poput voća, povrća, orašastih plodova, semenki i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama.
  2. Održavanje zdravlja creva: Istraživanja pokazuju da postoji veza između zdravlja creva i simptoma MS-a. Ishrana bogata vlaknima, fermentisanim namirnicama (poput jogurta i kiselog kupusa) i probioticima može podržati zdravu crevnu floru i smanjiti autoimune reakcije.
  3. Kontrola telesne težine: Održavanje zdrave telesne težine može biti korisno za osobe sa MS-om. Prekomerna težina može pogoršati simptome kao što su umor i bolovi u mišićima. Ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama i proteinima može pomoći u održavanju zdrave telesne težine.
  4. Unos vitamina i minerala: Određeni vitamini i minerali mogu imati koristi za osobe sa MS-om. Na primer, vitamin D može podržati zdravlje nervnog sistema. Dok vitamin B12 može pomoći u održavanju zdravlja nervnih ćelija. Ishrana bogata ovim hranljivim sastojcima može biti korisna.
  5. Smanjenje rizika od komplikacija: Ishrana koja podržava zdravlje srca i krvnih sudova može smanjiti rizik od komplikacija kao što su srčani udar ili moždani udar, što su osobe sa MS-om većim rizikom da dožive.

Važno je napomenuti da nema univerzalne dijete koja odgovara svima sa MS-om, i da individualni odgovor na ishranu može varirati. Savetovanje sa lekarom ili nutricionistom može biti korisno kako bi se razvio personalizovan plan ishrane koji odgovara specifičnim potrebama.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top