Organska spirulina

Organska spirulina je mikroskopska višećelijska cijanobakterija (modro-zelena bakterija ili modro-zelena alga) koja se prirodno nalazi u jezerima i rekama širom Afrike, Azije i Južne Amerike.

Ona je vrlo jednostavan drevni oblik života koji proizvodi svoju energiju od sunčeve svetlosti kroz fotosintezu koristeci plavi pigment fikocijanin. Zbog toga se spirulina ponekad naziva i „plavo zelena alga“.  Međutim, spirulina zapravo nije alga, niti biljka – već nešto između, koja se prvi put razvila pre oko 3,6 milijardi godina.

Cijanobakterije kao spirulina mogu da prežive u ekstremnim uslovima koje drugi mikroorganizmi ne mogu da tolerišu – alkalnu pH vrednost 11 i temperature do +45° C.

Za razliku od biljaka koje rastu na zemlji, spirulina nema težak celulozni ćelijski zid, tako da se lako vari.

On ima visok sadržaj proteina, oko 65%, a sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Njih ljudsko telo ne može da proizvede tako da se moraju unositi kroz ishranu. Aminokiseline su gradivni blokovi za proteine koji su od vitalnog značaja za proizvodnju mišića i svih enzima.

Spirulina je takođe bogata kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

  • Kalcijum igra ulogu u mnogim funkcijama u telu, uključujući i doprinos normalnoj funkciji mišića, prenos informacija putem nervnog sistema, kao i održavanje zdravih kostiju i zuba.
  • Magnezijum doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj funkciji mišića, metabolizmu, smanjuje iscrpljenost i umor.
  • Gvožđe doprinosi normalnom transportu kiseonika u telu.
  • Takođe doprinosi normalnim kognitivnim funkcijama, normalnom funkcionisanju imunog sistema i smanjenju iscrpljenosti i umora.

Spirulina u velikim količinama sadrži beta karoten (vitamin A) – snažan antioksidant koga ima 25 puta više nego u šargarepi.

Sadrži sve vitamine B grupe, a posebno je bogata vitaminom B-12, vitaminom B-1, B-2 (riboflavin), B-3 (niacin), B-5, B-6 , B-7 (biontin), B-9 (folna kiselina) i vitaminima C i K.

Spirulina sadrži neophodne Omega 3 i 6 masne kiseline, uključujuci i GLA (gama linoleinska kiselina), koja se u tom obliku nalazi samo u majčinom mleku.

Ima u izobilju i hlorofila koji je odličan antioksidant i naziva se “zelena krv” zbog sličnog sastava hemoglobina u krvi.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top