Organska spirulina

Organska spirulina, mikroskopski organizam cijanobakterije ili modro-zelena alga, prirodno se nalazi u jezerima i rekama širom Afrike, Azije i Južne Amerike.

Spirulina koristi sunčevu svetlost za fotosintezu putem pigmenta fikocijanina, zbog čega je poznata kao „plavo-zelena alga“.

Iako se često naziva algom, zapravo je višećelijska bakterija koja datira još od pre oko 3,6 milijardi godina. Cijanobakterije poput spiruline mogu preživeti u ekstremnim uslovima, uključujući i pH vrednosti do 11 i temperature do +45°C.

Zahvaljujući odsustvu teškog celuloznog ćelijskog zida, spirulina se lako vari u organizmu, za razliku od mnogih biljaka koje rastu na zemlji. Ova alga sadrži visok procenat proteina, oko 65%, i sve 9 esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za izgradnju mišića i enzima.

Pored proteina, spirulina je bogata kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

Kalcijum podržava normalne funkcije mišića, nervnog sistema i zdravlje kostiju i zuba. Magnezijum doprinosi održavanju zdravih kostiju i zuba, normalnoj funkciji mišića, metabolizmu i smanjenju umora. Gvožđe podržava normalan transport kiseonika u telu, kao i kognitivne funkcije i imuni sistem.

Spirulina je takođe bogat izvor beta-karotena (vitamina A) i vitamina B grupe, uključujući vitamin B12, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, kao i vitamine C i K.

Osim toga, sadrži esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline, uključujući i GLA (gama linoleinska kiselina), koja je obično prisutna samo u majčinom mleku.

Takođe je bogata hlorofilom, poznatim kao „zelena krv“ zbog sličnosti sa hemoglobinom u ljudskoj krvi. To je čini odličnim antioksidansom.

Zašto se koristi organska spirulina u prahu?

Unos samo jedne kašičice dnevno ove mikroalge, poznate i kao cijanobakterije, koje postoje na Zemlji već milijardama godina. Dokazano čisti organizam, poseduje snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Takođe jača imunološki sistem, podržava procese mršavljenja, korisna je i za sportiste jer poboljšava fizičke performanse.

Održava normalne nivoe šećera i holesterola, te može poboljšati nivo gvožđa u telu. Stoga, spirulina se često smatra kao izuzetno korisna za očuvanje zdravlja.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top