Vitamin C
Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi, a prisutan je u svežem voću i povrću. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina. Učestvuje u brojnim biološkim procesima.
Važan je za sintezu kolagena i karnitina i za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima. Inače je poznat po skorbutu, bolesti koja nastaje zbog njegovog nedostatka..
Prirodni izvori vitamina C
Najbogatiji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crni ribizla, lisnato povrće, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće (gde ima najviše hlorofila u spoljnim listovima). Ima ga u semenu u fazi klijanja. U mleku i životinjskim tkivima se nalazi malo vitamina C.
Uloga Vitamina C
Vitamin C ima mnoge uloge u organizmu s tim što sve još nisu ni otkrivene.
- Redukujući agens u živim supstancama što ima značajnu ulogu u apsorpciji hrane (kalcijum, gvožđe, folna kiselina).
- Stvaranje kolagena.
- Sinteza i produkcija steroidnih hormona – antiinflamatorno dejstvo.
- Sinteza neurotransmitera.
- Antioksidans (povećava moć fagocita i tako direktno deluje na bakterije, a indirektno preko enzima mijeloperoksidaze stvara slobodne radikale koji oštećuju metabolizam bakterija). Kao antioksidans smanjuje incidencu karcinoma, naročito želuca.
Cena se redovno ažurira