CMC prah 100g Eterika

390 RSD

CMC prah 100g

CMC  prah (natrijum karboksi metil celuloza) se često koristi u poslastičarstvu kao dodatak fondan masi za oblaganje torti i izradu figurica i cvetova, jer poboljšava elastičnost i strukturu fondan mase i ubrzava sušenje. Mešanjem sa vodom, CMC se takođe može koristiti kao prirodni lepak.

Prah koji šećernoj masi daje elastičnost, čvrstinu i ubrzava vreme njenog sušenja stručno se naziva Carboxy metil celuloza. Nazivaju ga još i tylose prah ili skraćenicom CMC koja se najviše upotrebljava.

CMC je zamena za Gum tragakant (prirodni zgušnjivač) i prikladnija za brže sušenje ukrasa sa čime napravljeni ukras bez problema zadržava svoj oblik i ne deformiše se.

CMC možemo dodati u bilo koji tip šećerne paste:

  • Fondanu (šećerna masa)
  • Gum pasti (za cveće)
  • Masi za modelovanje

Najčešće se dodaje fondanu i gum pasti jer su oni najmekši i ukrasi od tih masa se najčešće deformišu. Dok masa za modelovanje vrlo često sadrži CMC pa ga dodajemo samo u retkim slučajevima.

Kako koristimo CMC: 

Dodajemo ga neposredno pre izrade željenog ukrasa ili figure, jer dužim stajanjem mase sa CMC-om postaje čvršća i teško se modeluje – počinje da se mrvi.

Dodajemo ga postepeno dok pod prstima ne osetimo da je masa čvršća.

Pakovanje 100g Eterika

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top