Leblebija sirova (naut) 100g
Leblebija je prebogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od velike važnosti za naše zdravlje.
Jedna šolja kuvane leblebije vam takođe obezbeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom.
Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan, i selen.
Veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju.
Ima nizak glikemijski indeks. Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Zasigurno je jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma za vegane i sve one koji su alergični na gluten.
Bogata je i esencijalnim amino kiselinama koje telo nije u mogućnosti da stvori samo, kakav je slučaj sa neesencijalnim amino kiselinama.
Ako su u obroku zastupljene i žitarice, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Leblebija ima nizak glikemijski indeks. Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u lišću leblebije veći je nego u spanaću i kupusu dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno jednak.
Rezultati ovog istraživanja mogli bi imati veliku važnost za zemlje gde se leblebija i uzgaja, a to su pre svega Indija, Srednji istok i Srednja Evropa. Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.
Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju.
Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija. Pored toga tu je kalijum koji je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska. Kombinacija vlakana, kalijuma, vitamina C i B6 te manjak holesterola je odlična za održavanje zdravlja srca.
Sirova leblebija se uglavnom potapa 12 sati pre kuvanja.
Zbog svoje kremaste teksture i orašastog ukusa idealna je kao namaz. Skuvana, ohlađena i dodata salati napraviće obrok koji će vas dugo držati sitim. Uz dodatak karija ili nekoliko indijskih začina, dobićete divno jelo.
Jedna šolja kuvanih leblebija sadrži:
- 270 kalorija
- 45g ugljenih hidrata
- 4g masti
- 15g proteina
- 13g vlakana.
Pakovanje 100g rf
Cena se redovno ažurira