Orahovo ulje

Orahovo ulje je izvanredan proizvod za negu suve kože lica. Dubinski hidrira kožu zahvaljujući svojoj bogatoj strukturi, ostavljajući je mekom i elastičnom. Ovo ulje se smatra visoko cenjenim zbog svojih nezasićenih masnih kiselina, pre svega linolne i linoleinske masne kiseline, koje čine oko 90% njegovog sastava.

Sadrži jedinstveni kompleks aktivnih sastojaka koji su prirodno izbalansirani, kao i bogat spektar minerala. Čak 35 grama ovog ulja pruža istu hranljivu vrednost kao 50 grama same orahove jezgre. Samo jedna kašika obezbeđuje 1,4 grama α-linoleinske kiseline. To zadovoljava dnevne potrebe za ovom kiselinom kod muškaraca i žena.

Orahovo ulje obiluje antioksidativnim svojstvima, posebno zahvaljujući prisustvu elaginske kiseline koja efikasno neutrališe slobodne radikale. Takođe, visok nivo α-linoleinske kiseline, omega-3 masne kiseline i arginina doprinose antikoagulativnom dejstvu. Tako sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i održavajući elastičnost arterija, što smanjuje rizik od srčanog udara.

Ovo ulje je korisno i za zdravlje srca, poboljšava cirkulaciju i snižava krvni pritisak, smanjujući time rizik od ateroskleroze, srčanog ili moždanog udara. Dodatno, zahvaljujući značajnom prisustvu vitamina A, C i E, ima snažna antioksidativna svojstva koja štite ćelijske membrane od oštećenja.

Orahovo ulje je takođe bogato fosforom, kalcijumom, kobaltom, gvožđem, jodom i flavonoidima. Organski jod prisutan u ovom ulju reguliše funkciju štitne žlezde, poboljšava memoriju, koncentraciju, smanjuje anksioznost i pomaže u razvoju motoričkih sposobnosti.

Složena priroda orahovog ulja ima pozitivan uticaj na zdravlje mozga i srca. Budući da je osetljivo na oksidaciju, preporučuje se koristiti ga u pripremi hladnih jela, salata, sveže testenine i kao delikatesno ulje. Idealno je koristiti ga sirovog ili u hladnim sosovima, dodavati ga u salate, kombinovati sa komadićima oraha ili lagano naneti na pečenu piletinu i ćuretinu pre serviranja.

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top