Orahovo ulje

Orahovo ulje se koristi pre svega za negu suve kože lica. Zahvaljujući svom sastavu hidrira kožu i čini je mekom i elastičnom. Svrstava se u grupu ulja visoke biološke vrednosti zahvaljujući velikom udelu nezasićenih masnih kiselina, koji se kreće oko 90 %, a posebno prisustvo linolne i linoleinske masne kiseline.

Sadrži jedinstven kompleks aktivnih sastojaka prirodno izbalansiranih i širok spektar mineralnih materija. 35 grama orahovog ulja je iste hranljive vrednosti kao 50 grama jezgre. Jedna kašika obezbeđuje 1,4 grama α-linoleinske kiseline, a dnevne potrebe muškarca su 1,4 grama a žena 1,1 gram.

Orahovo ulje je bogat izvor antioksidanata naročito elaginske kiseline koja neutrališe razorno dejstvo slobodnih radikala.

Visoka koncentracija α-linoleinske kiseline, koja pripada grupi omega-3 masnim kiselinama i argin koji je takođe sastojak orahovog ulja, imaju antikoagulativno dejstvo. Ono blokira stvaranje krvnih ugrušaka, održavaju elastičnost i fleksibilnost arterija, te samim timm smanjuju mogućnost infrakta miokarda. Prisustvo arginina obezbeđuje organizam sa azot-oksidom.

Orahovo ulje poboljšava zdravlje srca, poboljšava cirkulaciju, snižava pritisak.

Zajedno ovi efekti znače smanjenje rizika od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Sadrži vitamine A, C i E. Vitamini A i C jačaju antioksidativna svojstva a vitamin E štiti membranu ćelija od štetnog dejstva slobodnih radikala. Takođe, sadrži i značajne količine vitamina B-1, B-2 i B-3.

Bogat izvor fosfora, kalcijuma, kobalta, gvožđa, joda i flavonoida. Organski jod iz orahovog ulja reguliše rad štitne žlezde (hipo i hiper funkcije). Poboljšava memoriju, povećava koncentraciju, smanjuje anksioznost i pomaže u razvoju motorike.

Kompleksan sastav orahovog ulja ima zdrastvenog značaja za mozak i srce.

Ulje oraha je veoma osetljivo na oksidaciju s toga se koristi u pripremanju hladnih jela, salata i sveže testenine kao delikatesno ulje. Najbolje ga je koristiti nekuvano ili u hladnim sosevima. Sjajno je u salatama, posebno kada se kombinuje sa komadićima oraha. Nanosi se tanak sloj na piletinu i ćuretinu pečenu na žaru pre serviranja.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top