Testesteron

Mnogo puta je ponovljeno da je testosteron hormon muškosti koji je zadužen za niz bitnih funkcija u našem telu – razvoj sekundarnih polnih karakteristika, raspoloženje, libido, plodnost, dobru krvnu sliku, koštanu gustinu, adekvatan imuni odgovor, glikoregulaciju, bolji oporavak od treninga, posledični prirast snage i mišićne mase…

Suplementi iz kategorije superhrane su namenjeni svima onima koji imaju problem sa niskim nivoima testosterona što drastično umanjuje kvalitet života, a samim tim i trenažne performanse, bilo da ste rekreativac ili aktivni sportista.

Zašto prirodni?

Zato što su u pitanju suplementi na bazi biljaka koje se vekovima koriste u trandicionalnoj medicini, najčešće je u pitaju Ajurvedska medicina. U ovu grupu spadaju i kombinacije vitamina i minerala, oblika nekih amino kiselina npr.

Tribulus

„Aktivni princip“ ove biljke predstavljaju saponinini. Jedan od najhvaljenijih je protodioscin, za koji je dokazano da može doprineti poboljšanju stanja kod erektilne disfunkcije. Povećana produkcija azot – monoksida u endotelu krvnih sudova kavernoznog tela penisa. Takođe i da može doprineti povećanoj osetljivosti i broju androgenih receptora na ciljanim ćelijama. Tu je i dokazani uticaj (na „životinjskom modelu“) na povećanje nivoa testosterona, DHT i DHEA. Istraživanja na tu temu kod ljudi nisu donela očekivane rezultate (osim uticaja na erektilnu disfunkciju).

Ašvaganda

Ašvaganda (Withania somnifera), indijski žen–šen, se koristi vekovima u ajurvedskoj medicini (tradicionalna indijska medicina). Moć njenog korena vezuje se za tri ključna aspekta – adaptogen, borac protiv stresa, legalni „pojačivač“ trenažnog učinka.

Svoje pozitivne efekte koren ašvagande „duguje“ vitanolidima, steroidnim laktonima. Najdelotvorniji je vitaferin A i vitanolid D (čak se smatra da imaju direktni anti-tumorski efekat).

Ašvaganda je postala nezaobilazni deo arsenala suplementacije svakog ambicioznog rekreativca, kao i profesionalnih sportista, koja je značajna i sa apsekta oporavka od napornih treninga, sportskih povreda ili u „oporavku“ posle zloupotrebe androgeno-anaboličkih steroida.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top