Cejlonski cimet organski 40g Sanattera

199.00RSD

Jedna kašika cejlonskog cimeta sadrži 34mg kalijuma
Cejlonski cimet organski  

 

Sastav : Organski cejlonski cimet u prahu

Organski cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet.
Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog).
Inače, kumarin kod preteranog  konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje.
Blagotvorno utiče na organizma jer je
Bogat vlaknima  
Niska kalorijska vrednost*
bogat vitaminima
Izvor elektrolita
Sadrži niacin, ribovlavin, tiamin, vitamin A, C, E i K
Jedna kašika cimeta sadrži 34mg kalijuma
Sadrži značajne količine gvožđa, kalcijuma, mangana i magnezijuma.
Lekovistost cejlonskog cimeta:
  • bogat antioksidansima i fenolima – nezamenjivi borci u borbi protiv iinfekcija
  • smanjuje  šećera u krvi – konzumiranje do 6gr dnevno smanjuje nivo glukoze, triglicerida i štetnog LDL holesterola
  • čisti krv i pnivoodstiče cirkulaciju, smanjenje krvnog pritiska
  • pospešuje moždane aktivnosti i poboljšava pamćenje
  • ubrzava metabolizam, poboljšava probavu

Upotreba cimeta posebno interesuje dijabetičare jer se uzimanjem svega pola kašičice cimeta dnevno u znatnoj meri može smanjiti nivo šećera u krvi.

Sastojci cimeta poput kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju – kažu američki stručnjaci sa Harvard univerziteta.

Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, da ima fungicidno dejstvo jer uništava gljivice i sprečava njihov razvoj.

Salicilat u cimetu snižava temperaturu i deluje protiv upala. Osobina njegovih esencijalnih ulja da deluju anitimikrobno daju mu mogućnost i osobinu konzervansa.

Zbog ovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti kao prirodni konzervans hrane jer ako se doda hrani on će sprečiti njeno kvarenje i stvaranje bakterija.

Prijatan miris ovog začina podsticajno deluje na rad mozga pri čemu naročito poboljšava pažnju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj.

Nutritivne vrednosti na 100g:

Energetska vrednost 1034kJ/247kcal

Ugljeni hidrati 50,59g
Protein 3,99g
Ukupne masti 1,24g
Holesterol 0g
Dijetalna vlakna, ukupna 53,1g
Način upotrebe:
od 1/2 – 1 kafena kašičica (1-6g) u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd.
Cejlonski cimet organski 40g Sanattera
Scroll to Top