Cimet u prahu 100g

139 RSD

Kategorija: Oznake: ,

Cimet u prahu 100g

Cimet u prahu je aromatična kora tropskog drveta Cinnamomum verum. Cimet je poreklom iz Azije, postoji nekoliko vrsta ove biljke ali se kao začinske koriste se cejlonski i cimet kajsija, poznat i kao kina-cimet.

Cimet se dobija tako što se  iseče stablo, zatim se pusti da fermentira umotan u kokosove asure, zatim se guli spoljna kora, odstrani srednja, a upotrebljava nežna unutrašnja kora, deset takvih kora uvijaju se jedna u drugu i suše se najpre u senci a zatim na suncu.

Cimet jača srce, oživljuje nerve, osvežava krv, pomaže kod slabe probave, smanjuje preteranu kiselinu i sluz u želucu, pomaže lečenju proliva, krvarenja iz materice, prejake menstruacije, protiv gihta.

Pomaže dijabetičarima tipa II jer utiče na insulin i reguliše nivo šećera u krvi. Cimet zagreva telo, konzumira se uz čaj, te se tradicionalno koristi za olakšavanje prehlade i gripa.

Upotreba:

Cimet ima nežnu i prijatnu aromu, ukus mu je ljuto-oštar i slatko-peckav. Cimet služi za aromatizovanje punča, likera, vina, dodaje se u kolače, slatkiše, torte i čokolade. U Indiji je veoma omiljen kao začin i koristi se za začinjavanje svih jela od mesa i povrća.

Vino od cimeta:

30 gr usitnjene kore cimeta, ½ litre slatkog crnog vina, namakati 6 dana. Pije se mala čašica 3x dnevno pre jela.

Pakovanje 100g

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top