Crni susam ima intenzivniji ukus i miris od ostalih vrsta. Postoji nekoliko vrsta susamovih semenki: smeđe, žute, crne i bele. Takođe se najčešće koristi u medicinske svrhe. U kineskoj tradicionalnoj medicini se ova biljka vekovima koristi zbog nutricionističkih i terapeutskih svojstava.
U poređenju sa ostalim semenkama crni susam je poznat po tome da sadrži najviše ulja. Ovo ulje takođe duže ostaje sveže i dugo mu treba da užegne.
Bogato bakrom i manganom, kao i gvožđem, kalcijumom, vitaminima A, E, B1 i B6, te cinkom i dijetalnim vlaknima. Sadrži i biljne smole koje mu daju karakterističan miris, kao i dva veoma važna sastojka iz grupe lignana, a to su sezamin i sezamolin.
Jedna od najznačajnijih strana crnog susama je to što obiluje fitosterolom, sastojkom koji po hemijskom sastavu podseća na holesterol i baš zbog toga deluje na redukovanje njegovog nivoa u krvi, te je vrlo koristan u prevenciji karcinoma.
Ima visoku koncentraciju biljnih masti i sadrži i do 60 procenata više kalcijuma od oljuštenog belog susama, koji najčešće koristimo. Crne semenke imaju jači ukus i izuzetan je izvor bakra, cinka i magnezijuma. Bogat je antioksidansima, lignanima sezaminom i sezamolinom i masnim kiselinama. Sadrži i veći udeo gvožđa nego običan susam.
Naučne studije su pokazale da je seme susama izuzetno delotvorno protiv upala izazvanih reumom i artritisom. Odličan je i kao antioksidans i čistač organa za varenje, te se preporučuje čak i osobama sa osetljivim stomacima, kojima malo teže pada.
Proizvodi od crnog susama štite i jetru, želudac, creva, bubrege i bešiku, a dobri su i za primenu kod osteoporoze, karijesa i slabe kose.
Ova vrsta susama je odličan za ublažavanje simtoma menopauze, zato što sadrži pomenute lignine, koji se u organizmu pretvaraju u materije slične hormonima. Zbog toga je odličnan kao zaštita od tumora koji su povezani sa hormonima, poput karcinoma dojke, ali i drugih hormonskih tegoba, kao što su one koje se javljau u menopauzi.
Semenke imaju blag ukus koštunjavog voća koji postaje nešto jači kada se isprži. Ljudi vole ovo seme zbog ukusa koštunjavog voća, kao i delikatne hrskavosti.
Lekovitost:
- Ima kalcijuma oko 60% više od običnog
- Odličan izvor magnezijuma
- Pomaže u sprečavanju migrena
- Regulisanju krvnog pritiska
- Poboljšanju sna
- Bogat izvor bakra i cinka
- Bogat izvor dijetetskih vlakana
- Povoljno utiče na snižavanje lošeg holesterola
Priprema:
Semenke crnog susama su najbolje ako se lagano proprže jedan minut, jer se tako pojačava zemljasti, orašasti ukus. Koristi se obično u Azijskim jelima zbog ukusa, boje i teksture, obično ih nalazimo u sušiju, jelima sa pirinčem i salatama.
Upotreba:
Dobar je uz patlidžane, ribu, zeleno povrće, med, korenasto povrće, limun, testeninu, pirinač, šećer, tikvice.
Pakovanje 100g rf
Original pakovanje 1kg
Cena se redovno ažurira