Menopauza – ishrana i lekovito bilje

Kada će kod žene početi menopauza pre svega zavisi od genetike, načina života, stresova i drugih okolnosti koje su ih pratile tokom života.

Mnoge žene kada uđu u menopauzu, odnosno klimaks, počinju da primećuju razne promene, pre svega valunge, odnosno talase vrućine, nesanicu, česte promene raspoloženja, razdražljivost. Takođe lošiju koncentraciju, depresivnost, ne mogu da uživaju u seksu jer im je vaginalna sluzokoža suva, infekcije na genitalnim organima sa kojima se ranije nisu susretale.

Žene ne ulaze direktno u menopauzu. Pre ovog razdoblja javlja se perimenopauza koja obuhvata nekoliko godina pre poslednje menstruacije.

U tom periodu događaju se mnoge promene u organizmu žene – hormoni ne rade uobičajeno, nema ovulacije, neredovne su menstruacije ili učestalije krvarenje.

S obzirom na to da nema dovoljno polnog hormona, estrogena, javljaju se i druge neuobičajene promene u metabolizmu, na koži, kao i u raspoloženju.

Pored klasične hormonske suptitucije, mnoge žene su isprobale, i veoma su zadovoljne adekvatnim načinom ishrane uz dodatak lekovitih biljaka, a doprinosi da menopauza postane najlepši period života i put u zdrav i dug život.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top