Heljdino brašno Interpak 1kg

299 RSD

Heljdino brašno reguliše probavu, snižava holesterol, poboljšava stanje kostiju, zuba i noktiju, kontroliše tj. sprečava napade astme.

Heljdino brašno Interpak 1kg

Integralno Heljdino brašno se proizvodi hladnim mlevenjem zrna heljde na vodeničkom kamenu, doprinosi tome da sva lekovita i hranljiva svojstva ostanu sačuvana. Istraživanja govore da je najbolje koristiti u mešavinama brašna (ražano, sojino, pšenično, kukuruzno).

Preporučuje se da heljda čini 1/3 mešavine.

Ta kombinacija može se primeniti kod pripreme različite hrane, kao što su hleb, palačinci, uštipci, pite razljevuše .

Od nutritivnih komponenti heljdinog zrna treba posebno istaći visok sadržaj proteina jedinstvenog aminokiselinskog sastava koji heljdi daje superiornost u odnosu na druge žitarice. Zrno heljde, takođe, sadrži masti, dijetna vlakna, brojne minerale od kojih se visokim sadržajem, izdvaja megnezijum, zatim oligoelemente (mangan, hrom, cink), kao i vitamine.

Posebnost heljde je i u visokom sadržaju bioflavonoida, među kojima dominira rutin, zbog čega se heljda poslednjih decenija sve više koristi i kao lekovita biljka. Iako se vrlo kasno, tek u drugoj polovini 20. veka počelo sa istraživanjem uticaja heljde na organizam, do danas su otkrivena brojna pozitivna dejstva konzumiranja heljde na zdravlje ljudi.

Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži.

Uloga antioksidanata u telu je eliminisanje slobodnih radikala koji se smatraju jednim od glavnih uzroka za nastanak kancera i srčanih oboljenja.

Takođe, istraživanja su pokazala da rutin, poznatiji kao vitamin P, koji se nalazi u heljdi, smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi, a povećava nivo dobrog (HDL) holesterola.

Na ovaj način sprečava se nastanak ugrušaka koji dovode do srčanog i moždanog udara, a smanjuje se i rizik od nastanka ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Pored toga je bogata vlaknima, ne sadrži zasićene masti i holesterol, a u odnosu na većinu namirnica koje se na sličan način koriste u ishrani, ima i manje kalorija. Zbog svega ovoga, heljda utiče na smanjenje apetita i poboljšava opšte stanje digestivnog sistema.

Takođe, pozitivno utiče i na regulisanje nivoa šećera u krvi, što olakšava mršavljenje, ali i sprečava nastanak dijabetesa. Kod obolelih od dijabetesa, heljda može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi u granicama referentnih vrednosti.

Dijeta sa heljdom je popularna kod onih koji se bore sa viškom kilograma, a ova namirnica bi svakako trebalo da bude sastvni deo ishrane svih koji vode računa o ishrani i fizičkom izgledu. Zahvaljujući svim navedenim svojstvima ove biljke, a pre svega antioksidantima kojima obiluje, veoma povoljno utiče na imuni sistem.

Uništavanje slobodnih radikala, kao i aktiviranje drugih antioksidanasa u telu utiču na jačanje imuniteta i generalno bolje stanje organizma.

Istraživanja su pokazala:

Nutritivna vrednost na 100g:

Energija 335 kcal

Zasićene masti 1g

Ugljeni hidrati 71g

Dijetetska vlakna 10g

Šećer 3g

Proteini 13g

Pakovanje 1kg Interpak

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top