Heljdino brašno

Heljdino brašno poseduje dvostruko više proteina u poređenju sa belim brašnom od heljde. Proteini imaju pozitivan uticaj na celokupan organizam. Najvažniji aspekt heljdinog brašna, koji donosi najviše koristi za zdravlje, jeste visok sadržaj antioksidanata. Antioksidanti imaju ključnu ulogu u eliminaciji slobodnih radikala, koji se smatraju jednim od glavnih uzroka nastanka kancera i srčanih oboljenja.

Istraživanja su pokazala da rutin, poznat i kao vitamin P. Prisutan je u heljdi, smanjuje nivo štetnog (LDL) holesterola u krvi, dok istovremeno povećava nivo korisnog (HDL) holesterola.

Na taj način, heljda sprečava formiranje ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara, i smanjuje rizik od drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Pored toga, heljdino brašno je korisno i u procesu mršavljenja.

Heljda je bogata vlaknima, ne sadrži zasićene masti niti holesterol. Takođe, pozitivno deluje na regulisanje nivoa šećera u krvi, što ne samo što olakšava gubitak težine već i sprečava razvoj dijabetesa.

Heljdino brašno je izuzetno bogato proteinima

To ga čini odličnim izvorom esencijalnih aminokiselina potrebnih za izgradnju i obnovu tkiva u organizmu.

Takođe, sadrži značajne količine minerala kao što su magnezijum, fosfor, gvožđe i cink, koji su ključni za održavanje zdravlja kostiju, mišića i nervnog sistema. Vitaminima B kompleksa, posebno niacinom (vitamin B3), koji podržava zdravlje kože, nervnog sistema i metabolizma, kao i folnom kiselinom, koja je važna za pravilan razvoj ćelija i prevenciju anemije.

Heljdino brašno je takođe poznato po svom niskom glikemijskom indeksu

To znači da sporije podiže nivo šećera u krvi, čineći ga pogodnim izborom za dijabetičare i sve one koji žele da održe stabilan nivo šećera u krvi. Zahvaljujući svojim vlaknima, takođe podržava zdravlje creva i olakšava varenje.

Osim toga, brašno od heljde je bezglutenska opcija, što ga čini prikladnim izborom za osobe koje imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju. Može se koristiti u različitim receptima za pečenje hleba, peciva, kolača, palačinki i drugih poslastica, dodajući im ne samo nutritivnu vrednost već i karakterističan ukus i teksturu

Konzumacijom heljdinog brašna imate izbalansiranu aminokiselinsku strukturu.

To pomaže u borbi protiv anemije, dok se pokazalo da efikasno štiti organizam od negativnih efekata zračenja.

Najvredniji sastojak heljdinog brašna su proteini, čiji sadržaj varira od 11 do 15 procenata.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top