Ishrana bez glutena

Ishrana bez prisustva glutena obuhvata proizvode koji su provereni od strane domaćih i međunarodnih proizvođača, namenjene ljudima koji pate od celijakije ili imaju netoleranciju na gluten.

Ishrana bez glutena postaje sve prisutnija u svakodnevnom životu.

Bilo kao neophodnost za osobe sa celijakijom ili kao izbor za one koji žele promeniti svoj način ishrane. Gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam, izbegava se iz različitih razloga, od alergija i intolerancija do opšteg zdravstvenog blagostanja.

Oni koji se pridržavaju ovakvog načina ishrane često moraju biti oprezni pri odabiru namirnica, pa su posebno zainteresovani za proizvode sertifikovane od strane domaćih i međunarodnih proizvođača.

Ovo je ključno kako bi se izbegla kontaminacija glutenskim proteinom, koji se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima, čak i onima gde ga ne očekujemo, poput kozmetičkih proizvoda.

Ishrana bez glutena može se pokazati kao korisna i za ljude bez određenih alergija ili intolerancija, nudeći im priliku za raznolikost u ishrani i uvođenje novih, zdravijih opcija.

Osim toga, mnogi primećuju poboljšanja u svom opštem zdravlju nakon prelaska na ovaj način ishrane. Uključujući i normalizaciju telesne težine, poboljšanje varenja i apsorpcije hranljivih materija, i opšteg osećaja blagostanja.

Stoga, bez obzira da li je to zbog zdravstvenih razloga ili ličnog izbora, ovakav način ishrane postaje sve popularnija i dostupnija u današnjem svetu. Sve više proizvoda bez glutena može se naći u prodavnicama širom sveta. Oni pružaju osobama koje se pridržavaju ove dijete širok spektar opcija za kreiranje ukusnih i zdravih obroka

Gluten je kompleksni protein prisutan u pšenici i srodnim žitaricama poput raži i ječma.

Iako gluten prirodno nije prisutan u ovsu, često se uzgaja u blizini pšenice i često se obrađuje u istim postrojenjima kao i pšenica, što može dovesti do kontaminacije ovim proteinom.

Ovaj protein doprinosi elastičnosti testa, olakšava podizanje testa i održava njegov oblik. Pored toga, koristi se i u kozmetičkim proizvodima kao što su šamponi za kosu i drugi proizvodi za negu kože.

Osobe koje su netolerantne na gluten trebalo bi da obrate pažnju i na ove proizvode, jer gluten može biti prenet s ruku u probavni trakt.

Ako praktikujete bezglutensku ishranu, nudimo vam trenutni izbor takvih proizvoda.

Ova lista proizvoda bez glutena može biti od koristi ne samo osobama na specifičnoj dijeti. Takođe i njihovim prijateljima, rođacima, partnerima ili roditeljima, pružajući podršku u njihovom traženju bezglutenskih opcija.

Važno je istaći da ljudi koji se striktno pridržavaju ove ishrane to čine iz zdravstvenih razloga. Osobe s celijakijom ili alergijom na gluten moraju izbegavati i najmanje čestice ovog proteina, koje se mogu naći u raznim prehrambenim proizvodima.

Prelaskom na bezglutensku ishranu primetićete značajne promene:

  • Sluznica tankog creva se normalizuje.
  • Vaše telo efikasnije apsorbuje i koristi hranljive sastojke.
  • Telesna težina se normalizuje.
  • Opšte zdravstveno stanje se poboljšava.
  • Pronađite sve bezglutenske proizvode koje vam trebaju za vašu ishranu u našoj prodavnici i učinite nešto dobro za sebe!

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top