Čaj od Idjirota 100g

229 RSD

Čaj od idjirota 100g

Čaj od korena idjirota je broj jedan kada je potrebno olakšati tegobe ljudima koji prolaze kroz apsitentske krize. Zahvaljujući svom blagotvornom delovanju na organe za varenje i nervni sistem. Iđirot otklanja nesvestice, groznice, mučninu, povraćanje i dijareju.

Iđirot se  vekovima upotrebljava u narodnoj medicini kao efikasno i provereno sredstvo protiv gastritisa. Izgleda da iđirot ima osobinu da reguliše nivo želudačne kiseline. Ako je nema dovoljno iđirot pospešuje njeno lučenje, a ako je ima previše čaj od ove biljke je snižava.

Pored gastritisa iđirot ulazi u sastav čajnih mešavina koje se preporučuju za ublažavanje tegoba kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Iđirot je i odličan lek za organe za disanje. Preporučuje se protiv bronhitisa, kašlja i prehlada.

Austrijska travarka Marija Treben iđirot posebno preporučuje ljudima obolelim od raka pluća. Pije se čaj pripremljen na hladno. 1 kafenu kašičicu iđirota uveče prelijte šoljom hladne vode uveče, promešajte poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro sve blago zagrejte (ne do ključanja). Procediti i popiti u malim gutljajima toplo.

Iđirot je i moćan antioksidant, u čemu leži njegova moć u borbi protiv slobodnih radikala. Zato se preporučuje osobama sklonim moždanim udarima.

Lekoviti deo biljke :

Osušen rizom (Calami rhyzoma)

Hemijski sastav :

Rizom iđirota sadrži 2-6% etarskog ulja (sastavljenog od seskviterpena akorona i fenilpropana β-azarona), tanine, sluzi i skrob

Upotreba :

Kao gorko sredstvo za povećanje apetita i olakšavanje varenja

U narodnoj medicini se koristi:

Za žvakanje radi odvikavanja od pušenja

Ograničenja u upotrebi :

Dužu upotrebu treba izbegavati. Primena je sve ređa zbog toksičnosti β-azarona čiji sadržaj varira u evrposkim rasama, dok se u SAD gaje vrste bez β-azarona

Način pripreme :

Pola kafene kašičice čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje nezaslađenog čaja pola sata pre jela.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top