Čaj od Idjirota 100g

229.00RSD

Kategorija: Oznake: ,

Čaj od idjirota 100g

Čaj od korena idjirota je broj jedan kada je potrebno olakšati tegobe ljudima koji prolaze kroz apsitentske krize. Zahvaljujući svom blagotvornom delovanju na organe za varenje i nervni sistem. Iđirot otklanja nesvestice, groznice, mučninu, povraćanje i dijareju.

Iđirot se  vekovima upotrebljava u narodnoj medicini kao efikasno i provereno sredstvo protiv gastritisa. Izgleda da iđirot ima osobinu da reguliše nivo želudačne kiseline. Ako je nema dovoljno iđirot pospešuje njeno lučenje, a ako je ima previše čaj od ove biljke je snižava.

Pored gastritisa iđirot ulazi u sastav čajnih mešavina koje se preporučuju za ublažavanje tegoba kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Iđirot je i odličan lek za organe za disanje. Preporučuje se protiv bronhitisa, kašlja i prehlada.

Austrijska travarka Marija Treben iđirot posebno preporučuje ljudima obolelim od raka pluća. Pije se čaj pripremljen na hladno. 1 kafenu kašičicu iđirota uveče prelijte šoljom hladne vode uveče, promešajte poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro sve blago zagrejte (ne do ključanja). Procediti i popiti u malim gutljajima toplo.

Iđirot je i moćan antioksidant, u čemu leži njegova moć u borbi protiv slobodnih radikala. Zato se preporučuje osobama sklonim moždanim udarima.

Lekoviti deo biljke :

Osušen rizom (Calami rhyzoma)

Hemijski sastav :

Rizom iđirota sadrži 2-6% etarskog ulja (sastavljenog od seskviterpena akorona i fenilpropana β-azarona), tanine, sluzi i skrob

Upotreba :

Kao gorko sredstvo za povećanje apetita i olakšavanje varenja

U narodnoj medicini se koristi:

Za žvakanje radi odvikavanja od pušenja

Ograničenja u upotrebi :

Dužu upotrebu treba izbegavati. Primena je sve ređa zbog toksičnosti β-azarona čiji sadržaj varira u evrposkim rasama, dok se u SAD gaje vrste bez β-azarona

Način pripreme :

Pola kafene kašičice čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje nezaslađenog čaja pola sata pre jela.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top