Čaj od korena Gaveza 100g

149 RSD

Kategorija: Oznake: ,

Čaj od korena gaveza 100g

Čaj od korena gaveza ( Symphyti radix ) efikasan je kod paradentopatije i raznih uboda i posekotina. Može se koristiti još i kod raznih istegnuća ligamenata i tetiva.

Takođe, smanjuje bol prouzrokovan reumatskim oboljenjima. Ovaj koren, u slučaju preloma, posle duže upotrebe može da nadogradi kalus kada je kost razmaknuta po santimetar pa i više.

Gavez poseduje izuzetnu moć regeneracije tkiva. Čaj od gaveza pomaže i kod bronhijalne astme, tuberkuloze pluća, izbacivanja krvi iz pluća kao i želudačnih i crevnih čireva.

Koristi se kao stiptik, emolijens, dermatoplastik i advulnans. Najvažnije lekovite materije su purinski derivat alantoin, sluzi, tanini, asparagin, holin, a otrovne su alkaloidi pirolizidinske strukture, koji su pri dužoj upotrebi ispoljili hepatotoksično, kancerogeno i mutageno delovanje u eksperimentima na pacovima.

Alantoin (diureid glioksalne kiseline), kao glavni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva. Zahvaljujući prisustvu sluzi tanina, koren gaveza se koristi za ispiranje usta i krajnika, koristi se i kod zapaljenja jednjaka, čira želuca i dvanaestopalačnog creva, kao stiptik, jer lekoviti sastojci korena gaveza stežu i zaustavljaju krvarenje.

Upotrebljava se u obliku čaja, obloga i masti.

Narodna imena:

gavez, cmi gavez, volujski jezik.

Lekoviti deo biljke :

Osušen koren (Symphyti radix)

Hemijski sastav :

Koren gaveza sdrži 0,6-0,8% alantoina, do 15% sluzi, tanine, kafenu kiselinu, pirolizidinske alkaloide, šećere

Upotreba :

U savremenoj fitoterapiji upotreba gaveza je ograničena. Novija ispitivanja pokazuju da je interna primena gaveza povezana sa rizicima po zdravlje, te se preporučuje samo njegova spoljna upotreba.

Koristi se kao sirovina za dobijanje ekstrakata koji ulaze u sastav gelova i drugih proizvoda koji se primenjuju kod otoka, hematoma, preloma, sportskih povreda i posttraumatskih stanja.

U narodnoj medicini se koristi:

Spolja za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, upale zglobova, uganuća, uboja, tromboflebitisa, za lečenje rana koje teško zarastaju i čireva. Takođe, kao čaj kod kolitisa, proliva, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i kao plućni čaj.

Ograničenja u upotrebi :

Preparati gaveza ne smeju se primenjivati na ozleđenu kožu, kao ni tokom trudnoće i dojenja, a upotreba im je ograničena na 4-6 nedelja u toku godine.

Način pripreme :

Za obloge :

100 g korena kuvati 10 minuta sa 1 l vode ili mleka . Zgusnutu masu naneti na gazu kao oblog.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top