Cikorija biljna kafa 200g Europan

230 RSD

Cikorija se smatra najboljim prirodnim lekom protiv zarazne žutice-bolest prljavih ruku. Služi  za izbacivanje kamena iz bubrega i mokraćne bešike.

Cikorija biljna kafa 200g

Cikorija kao biljna kafa se koristi i za snižavanje lošeg holesterola u krvi. Time se sprečava pojava ozbiljnijih bolesti poput arteroskleroze, povišenog krvnog pritiska, moždanog i srčanog udara.

Koren ove biljke sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji grelina, hormona gladi. Regulacijom i smanjenjem količine tog hormona smanjuje se osećaj gladi i stalna potreba za hranom. Zahvaljujući oligofruktozi i inulinu, stvara osećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja.

U najvećem delu sadrži inulin. Inulin je posebna vrsta biljnih vlakana, on je polisaharid, prehrambena vlakna poznata i pod nazivom fruktani. Uglavnom se nalazi u voću, povrću i biljkama generalno. Prirodni je prebiotic. U cikoriji se nalazi uvisokom procentu, čak oko 50%.Sadrži i glikozide.

Glikozidi predstavljaju složena organska jedinjenja, koja u svom sastavu sadrže šećere i agliukone. U prirodi se uglavnom nalaze u biljkama i imaju izuzetan značaj u prirodnoj medicini.

Sadrži specifični glikozid koji se naziva i intibin. Intibin je zaslužan za njen gorak i opor ukus kojim se koren ove biljke odlikuje.

Iz tih razloga i čaj od ove biljke je dobar za gastrointestinalni trakt, za bolesti želuca i creva. Od vitamina sadrži zavidnu količinu antioksidanata, vitamina A, C i E pa se koristi za okrepljenje organizma i kao podrška narušenom imunitetu. Posebno treba istaći zavidne količine vitamina C.

Zatim sadrži i vitamine B5 i vitamin K. Od minerala sadrži najviše kalijuma pa se može koristiti u slučajevima kada je neophodno sačuvati elektrolite ili u slučajevima preteranog gubljenja elektrolita kao što je dijareja i povraćanje.

Veoma je lekovita jer sadrži i etereična ulja, fruktozu, smole, kiselinei biljne alakloide.

U prirodnoj medicini najviše se koristi koren ali ne treba zanemariti i ostale delove biljke. Koren sarži najviše pomenutih vitamina, mineral i oligoelemenata.

Veliki je broj bolesti, čije se lečenje može ubrzati korišćenjem cikorije. Zahvaljujući njenom bogatom hemijskom sastavu, od davnina koristi kao pomoć pri lečenju bolesti gastrointestinalnog trakta (sistema organa za varenje).

Ovo dejsto je od davnina poznato u narodu. Koristila se za lečenje domaćih životinja. Kada stoka neće da jede, sveže pokošena cikorija može da pomogne i otkloni nadutost kod preživara itd.

Koren cikorije otklanja probleme poput smanjenog apetita i mučnine u želucu zbog gorkih sastojaka kojim obiluje, stimuliše i varenje. Koristi se kod eliminisanja parazita iz creva.

Kod zapaljenskih bolesti creva takođe pomaže kao i kod opstipacije i dijareje. Inulin kojim je bogata završava u debelom crevu i njime se hrane dobre probiotske bakterije. Izuzetno je pogodna za ishranu dijabetičara pa se čaj preporučuje i kod smanjenja šećera u krvi.

Korišćenje ove biljke potstiče metabolizam što je značajno za gojazne ljude sa povišenim šećerom u krvi. Smatra najboljim prirodnim lekom protiv zarazne žutice-bolest prljavih ruku. Služi  za izbacivanje kamena iz bubrega i mokraćne bešike. Kada su bakterijske infekcije u pitanju,čaj od cikorije je izuzetan antibakterik.

Uspešno otklanja bakteriju Ešerihiju koli u mokraći, sprečava razvoj Heliko bakterije u želucu a  koristi se i protiv Kandide u crevima. Za lečenje malokrvnosti, nesanice i ubrzanog rada srca, koriste se nadzemni delovi biljke, dakle, čaj od lista, stabljike i cveta cikorije.

Obzirom da je bogata vitaminom C i ostalim antioksidantima, čaj se koristi za povećanje imuniteta, za okrepljenje i regulisanje metabolizma.

Sastav :

100% prženi koren cikorije.

Način pripreme:

Bela kafa:

Jednu supenu kašiku kuvati u pola litre hladne vode. Kuvati 3-4 minuta. Ostaviti da se taloži ili ocediti. Ovako pripremljenu kafu dodati hladnom ili toplom mleku, po ukusu.

Crna kafa:

Priprema se na uobičajen način.

Pakovanje 200g Europan

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top