Pekan orah 100g rinfuz

195.00RSD

Za dobar Holesterol

Pekan orah  

 

Pekan orah je bogati izvor energije i proteina. Pekan orasi imaju bogat masan ukus. Možemo ih konzumirati sirove ili kuvane/pečene, npr. kao dodatak u slatkišima. Pekan je odličan izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina.

Sadrži pregršt omega 3 i 6 masnih kiselina. Antioksidansi i biljni steroli pronađeni u ovom orahu snižavaju  loš visok holesterol (LDL), a povćavaju dobar HDL holesterol.

Konzumiranje pekan oraha smanjuje rizik od bubrežnog kamenca, a antioksidantne materije koje sadrži pekan, kao i biljni steroli, mogu redukovati visoki i štetni holesterol i tako sprečiti bolesti srca u nastajanju.

Klinička istraživanja sprovedena u Americi, otkrila su da svakodnevno konzumiranje količine ovog oraha koja stane u šaku, proizvodi isti efekat u smanjivanju holesterola kao uzimanje lekova s tom svrhom.

Sastav :

100% pekan orah

Štaviše, od svih orašastih vrsta, pekan sadrži najviše vitamina E , koji je prirodni antioksidans i štiti ćelije od niza mogućih oštećenja, a prema nekim studijama postoje dokazi da antioksidansi štite organizam i od ozbiljnih bolesti, kao što su Alchajmerova, Parkinsonova, rak i bolesti srca.

Redovna konzumacija ovih oraha osigurava različite prehrambene dobrobiti našem telu.

Osim vitamina E, pekan orasi bogati su i vitaminom A, folnom kiselinom (posebno važnom za trudnice), kalcijumom, magnezijumom, fosforom, gvođem, cinkom i vitaminom B kompleks vitamina kao što su riboflavin, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, vitamin B-6, i folata.  

Ovi orasi sadrže velike količine cinka i vitamina B1. Šaka oraha zadovoljiti će oko 20 % dnevnih potreba za cinkom koji je organizmu potreban za obnovu tkiva i 18 % dnevnih potreba za vitaminom B1 koji se takođe naziva tiamin, a u našem telu ima važnu ulogu snabdevanja organizma energijom, otpuštanju šećera i normalnom funkionisanju nervnog sistema.

Zajedno, ovi vitamini rade i kao ko-faktori za metabolizam enzima unutar ljudskog tela., a ranije je dokazana i njihova efikasnost u smanjenju nivoa holesterola, te sprečavanju razvoja raka dojke i pluća.

Zdravstvene prednosti :

Ssmanjuju veličinu struka za više od pola centimetara

Podržava zdravlje mozga

Niži holesterol

Povišen broj spermatozoida kod muškaraca

Smanjen rizik od dijabetesa

Prevencija raka

Jače i zdravije kose, kože i noktiju

U kulinarstvu pekani se osim u već spomenutim pitama i sladoledima upotrebljavaju i u baklavama, mafinima, posipani po desertima, u keksima, kolačima.

Nutritivna vrednost na 100g
Energija 2934 kJ/ 712 kcal
Masti 70.1 g
– od kojih zasićene masne kiseline 5.7 g
Ugljenihidrati 5.8 g
– od kojih šećeri 4.3 g
Proteini 9.2 g
Sol <0.01 g
Vlakna 10.6
Upotreba:

Možete ih dodati salatama, studentskoj hrani ili pahuljicama. Napraviti možete sirovo orahovo mleko, upotrebiti kao osnovu za sirove poslastice, kao nadev za punjene suve smokve ili jednostavno kao međuobrok.

Pekan orah 100g rinfuz
Scroll to Top